Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Temperature on the Nutritional Quality and Growth Parameters of Yellow Mealworm (Tenebrio molitor L.): A Preliminary Study

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98503" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-3417/14/6/2610" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-3417/14/6/2610</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app14062610" target="_blank" >10.3390/app14062610</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Temperature on the Nutritional Quality and Growth Parameters of Yellow Mealworm (Tenebrio molitor L.): A Preliminary Study

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The nutritional quality of insects is related to many factors, including their rearing conditions. In this study, the effects of temperature on the contents of crude protein, lipids, ash, and amino acids and the body size and weight of Tenebrio molitor larvae were analysed. The larvae were reared with the occurrence of the first 20 pupae in a laboratory incubator at temperatures of 22, 25, and 28 °C. The results revealed that the weight (from 0.09 to 0.15 g), dry matter (DM) content (from 30.72 to 36.55 g/100 g), and fat concentration (from 22.46 to 36.01 g/100 g DM) of the larvae increased with increasing rearing temperature. In contrast, the crude protein content significantly decreased (from 64.33 to 54.41 g/100 g DM). Methionine was the limiting amino acid. The essential amino acid index ranged from 37% to 45%. Information about the effect of temperature on the growth and nutritional parameters of mealworms may contribute to the optimisation of mealworm-rearing technology.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Temperature on the Nutritional Quality and Growth Parameters of Yellow Mealworm (Tenebrio molitor L.): A Preliminary Study

  • Popis výsledku anglicky

    The nutritional quality of insects is related to many factors, including their rearing conditions. In this study, the effects of temperature on the contents of crude protein, lipids, ash, and amino acids and the body size and weight of Tenebrio molitor larvae were analysed. The larvae were reared with the occurrence of the first 20 pupae in a laboratory incubator at temperatures of 22, 25, and 28 °C. The results revealed that the weight (from 0.09 to 0.15 g), dry matter (DM) content (from 30.72 to 36.55 g/100 g), and fat concentration (from 22.46 to 36.01 g/100 g DM) of the larvae increased with increasing rearing temperature. In contrast, the crude protein content significantly decreased (from 64.33 to 54.41 g/100 g DM). Methionine was the limiting amino acid. The essential amino acid index ranged from 37% to 45%. Information about the effect of temperature on the growth and nutritional parameters of mealworms may contribute to the optimisation of mealworm-rearing technology.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21100 - Other engineering and technologies

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GF21-47159L" target="_blank" >GF21-47159L: INPROFF: Kvalita, bezpečnost a authenticita potravin a krmiv na bázi hmyzího proteinu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Sciences-BASEL

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

    2076-3417

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1-13

  • Kód UT WoS článku

    001192019100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85192532712