Vliv výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A96274" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:96274 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu výživy a imunokastrace na intenzitu růstu a kvalitu masa farmově chovaných daňků evropských. Do experimentu bylo zařazeno celkem 40 třináctiměsíčních samců rozdělených na dvě skupiny, kterým bylo kromě pastvy po dobu 112 dnů podáváno odlišné množství doplňkového koncentrovaného krmiva. U poloviny zvířat každé skupiny byla provedena imunokastrace. Vyšší množství doplňkového krmení se projevilo ve vyšší intenzitě růstu v období výkrmu a vyšší jatečné výtěžnosti poražených zvířat, zatímco vliv imunokastrace na tyto ukazatele pozorován nebyl. Analýza chemického složení tří svalů (longissimus thoracis et lumborum, biceps femoris a supraspinatus) prokázala vyšší hodnoty obsahu bílkovin u nekastrovaných samců a u skupiny krmené intenzivnější krmnou dávkou. Maso jedinců této skupiny obsahovalo také vyšší množství intramuskulárního tuku ve srovnání s daňky krmenými menším množstvím doplňkového krmiva. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že imunokastrace pozitivně ovlivnila celkovou intenzitu vůně, křehkost a šťavnatost grilovaných steaků nejdelšího zádového svalu, zatímco maso zvířat krmených nižším množstvím doplňkového krmiva vynikalo intenzivnější vůní po travním porostu.
Název v anglickém jazyce
The effect of nutrition and immunocastration on growth intensity and meat quality of farmed fallow deer (Dama dama)
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to evaluate the effect of different dietary and immunocastration treatments on the growth rate and meat quality of farmed fallow deer. A total of 4013-month-old bucks were included in the experiment and divided into two groups with different level of supplementary concentrated feed presented for 112 days. Half of the animals in each group were immunocastrated. A greater amount of supplementary feeding resulted in a higher growth intensity during the fattening period and increased the dressing percentage of the animals, while the effect of immunocastration on these parameters was not confirmed. Chemical analyses of three muscles (longissimus thoracis et lumborum, biceps femoris and supraspinatus) found differences in protein content, with higher values observed in entire males or in the group fed more intensively. The meat of animals in this group also contained higher amounts of intramuscular fat compared to the fallow deer fed lower level of supplementary feed. The results of the sensory analysis showed that immunocastration positively influenced the overall aroma intensity, tenderness and juiciness of grilled steaks from the longissimus thoracis et lumborum muscle, while the meat of animals fed the lower amount of supplementary feed had a more intense grass odour.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů