Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cereal ß-d-Glucans in Food Processing Applications and Nanotechnology Research

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100212" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100212 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/foods13030500" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/foods13030500</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods13030500" target="_blank" >10.3390/foods13030500</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cereal ß-d-Glucans in Food Processing Applications and Nanotechnology Research

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cereal (1,3)(1,4)-beta-d-glucans, known as beta-d-glucans, are cell wall polysaccharides observed in selected plants of grasses, and oats and barley are their good natural sources. Thanks to their physicochemical properties beta-d-glucans have therapeutic and nutritional potential and a specific place for their functional characteristics in diverse food formulations. They can function as thickeners, stabilizers, emulsifiers, and textural and gelation agents in beverages, bakery, meat, and extruded products. The objective of this review is to describe the primary procedures for the production of beta-d-glucans from cereal grains, to define the processing factors influencing their properties, and to summarize their current use in the production of novel cereal-based foods. Additionally, the study delves into the utilization of beta-d-glucans in the rapidly evolving field of nanotechnology, exploring potential applications within this technological realm.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereal ß-d-Glucans in Food Processing Applications and Nanotechnology Research

  • Popis výsledku anglicky

    Cereal (1,3)(1,4)-beta-d-glucans, known as beta-d-glucans, are cell wall polysaccharides observed in selected plants of grasses, and oats and barley are their good natural sources. Thanks to their physicochemical properties beta-d-glucans have therapeutic and nutritional potential and a specific place for their functional characteristics in diverse food formulations. They can function as thickeners, stabilizers, emulsifiers, and textural and gelation agents in beverages, bakery, meat, and extruded products. The objective of this review is to describe the primary procedures for the production of beta-d-glucans from cereal grains, to define the processing factors influencing their properties, and to summarize their current use in the production of novel cereal-based foods. Additionally, the study delves into the utilization of beta-d-glucans in the rapidly evolving field of nanotechnology, exploring potential applications within this technological realm.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    FEB 2024

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001161127500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85184731303