In Vitro Utilization of Prebiotics by Listeria monocytogenes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98370" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98370 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.3390/microorganisms12091876" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/microorganisms12091876</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms12091876" target="_blank" >10.3390/microorganisms12091876</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
In Vitro Utilization of Prebiotics by Listeria monocytogenes
Popis výsledku v původním jazyce
Listeria monocytognes is an emerging pathogen responsible for the serious foodborne disease, listeriosis. The commensal gut microbiota is the first line of defense against pathogen internalization. The gut microbiome can be modified by prebiotic substrates, which are frequently added to food products and dietary supplements. Prebiotics should selectively support the growth of beneficial microbes and thus improve host health. Nevertheless, little is known about their effect on the growth of L. monocytogenes. The aim of this study was to evaluate the growth ability of four L. monocytogenes strains, representing the most common serotypes, on prebiotic oligosaccharides (beta-(1,3)-D-glucan, inulin, fructooligosaccharides, galactooligosaccharides, lactulose, raffinose, stachyose and 2 '-fucosyllactose and a mixture of human milk oligosaccharides) as a sole carbon source. The results showed that only beta-(1,3)-D-glucan was metabolized by L. monocytogenes. These cell culture data suggest that beta-(1,3)-D-glucan may not be selectively utilized by healthy commensal bacteria, and its role in intestinal pathogen growth warrants further exploration in vivo.
Název v anglickém jazyce
In Vitro Utilization of Prebiotics by Listeria monocytogenes
Popis výsledku anglicky
Listeria monocytognes is an emerging pathogen responsible for the serious foodborne disease, listeriosis. The commensal gut microbiota is the first line of defense against pathogen internalization. The gut microbiome can be modified by prebiotic substrates, which are frequently added to food products and dietary supplements. Prebiotics should selectively support the growth of beneficial microbes and thus improve host health. Nevertheless, little is known about their effect on the growth of L. monocytogenes. The aim of this study was to evaluate the growth ability of four L. monocytogenes strains, representing the most common serotypes, on prebiotic oligosaccharides (beta-(1,3)-D-glucan, inulin, fructooligosaccharides, galactooligosaccharides, lactulose, raffinose, stachyose and 2 '-fucosyllactose and a mixture of human milk oligosaccharides) as a sole carbon source. The results showed that only beta-(1,3)-D-glucan was metabolized by L. monocytogenes. These cell culture data suggest that beta-(1,3)-D-glucan may not be selectively utilized by healthy commensal bacteria, and its role in intestinal pathogen growth warrants further exploration in vivo.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Microorganisms
ISSN
2076-2607
e-ISSN
2076-2607
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
1-15
Kód UT WoS článku
001326469600001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85205117260