18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98561" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
18. Sympozium společnosti pro probiotika a prebiotika
Popis výsledku v původním jazyce
Již 18. Sympozium pořádané Společností pro probiotika a prebiotika se konalo v úterý 16. května 2024 v aule České zemědělské univerzity v Praze Suchdole a přítomno bylo více než 150 účastníků. Jako hlavní řečnice na sympoziu vystoupila prof. Clarissa Schwab Ph.D. z Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University v Dánsku s přednáškou: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. Paní profesorka ve své přednášce, mimo jiné, poukázala na zajímavou možnost využití mořských řas jako zdroje prebiotik. Po fermentaci oligosacharidů řas střevní mikrobiotou dochází k uvolnění fukózy, což je jeden z hlavních monomerů oligosacharidů mateřského mléka. Právě fukóza může působit jako vhodný selektivní prebiotický substrát. Dalším klíčovým řečníkem byl držitel dvou ocenění Ceny Neuron za výzkum v oblasti biologie Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D. z Laboratoře gnotobiologie, Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Nový Hrádek s přednáškou: Podávání bakterie Latiplantibacillus platarumWJL podporuje růst chronicky podvyživených mladých myší. V přednášce posluchače seznámil s tím, jak může specifický kmen Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) ovlivnit postnatální růst a zmírnit nepříznivé účinky chronické podvýživy bezmikrobních myší, pokud je o něj obohacen střevní mikrobiom. Suplementace definovaných postbiotik nebo probiotika v kombinaci s renutričními strategiemi by mohla zmírnit dlouhodobé následky podvýživy, která stále více postihuje děti mladší 5 let v zemích s nízkými a středními příjmy.
Název v anglickém jazyce
18th Symposium of the Society for Probiotics and Prebiotics
Popis výsledku anglicky
The 18th Symposium organized by the Society for Probiotics and Prebiotics took place on Tuesday, May 16, 2024, in the auditorium of the Czech University of Life Sciences in Prague-Suchdol, with more than 150 participants in attendance. The keynote speaker at the symposium was Prof. Clarissa Schwab, Ph.D., from the Department of Biological and Chemical Engineering at Aarhus University in Denmark, who delivered a lecture titled: Let’s not forget the ocean – novel prebiotics for intestinal microbes. In her presentation, Prof. Schwab highlighted, among other things, an intriguing possibility of using seaweed as a source of prebiotics. During the fermentation of seaweed oligosaccharides by gut microbiota, fucose is released, which is one of the primary monomers of human milk oligosaccharides. Fucose itself can serve as a suitable selective prebiotic substrate. Another key speaker was Mgr. Martin Schwarzer, Ph.D., a two-time recipient of the Neuron Award for research in biology, from the Laboratory of Gnotobiology, Institute of Microbiology of the Czech Academy of Sciences, Nový Hrádek. His lecture, Administration of the bacterium Latiplantibacillus plantarum WJL promotes the growth of chronically malnourished young mice, introduced the audience to how a specific strain of Lactiplantibacillus plantarum (LpWJL) can influence postnatal growth and mitigate the adverse effects of chronic malnutrition in germ-free mice when the gut microbiome is enriched with this strain. Supplementation with defined postbiotics or probiotics, in combination with re-nutrition strategies, could help alleviate the long-term consequences of malnutrition, which continues to affect an increasing number of children under the age of five in low- and middle-income countries.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
2024
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
28
Strana od-do
21-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—