Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of Dietary Supplementation of Humic Substances on External and Internal Egg Quality of Oravka Hens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98604" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98604 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.spasb.ro/index.php/public_html/article/view/2196" target="_blank" >https://www.spasb.ro/index.php/public_html/article/view/2196</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of Dietary Supplementation of Humic Substances on External and Internal Egg Quality of Oravka Hens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to appraise the effect of humic substances (HS) in different concentrations on external and internal egg quality of laying hens. In total, 20 Oravka hens were allocated to 4 treatments, each containing 5 birds. The control birds were fed a diet without additives (0.00% HS), other treatment birds were fed with diets containing HS at 0.50%, 0.75 and 1.00%. The birds in all groups had available drinking water and feed mixtures ad libitum. The experimental period lasted 16 weeks. Also, 20 egg samples from each group were randomly every 2 weeks to assess egg quality parameters. Adding HS in different concentrations significantly increased (P<0.05) egg weight, albumen index, Haugh unit and yolk index and decreased yolk percentage (P<0.05), compared with control. There were no differences (P>0.05) in egg shape index, egg volume, eggshell weight, eggshell percentage, eggshell strength, eggshell thickness, albumen weight, albumen percentage, yolk weight and yolk colour among treatments.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of Dietary Supplementation of Humic Substances on External and Internal Egg Quality of Oravka Hens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to appraise the effect of humic substances (HS) in different concentrations on external and internal egg quality of laying hens. In total, 20 Oravka hens were allocated to 4 treatments, each containing 5 birds. The control birds were fed a diet without additives (0.00% HS), other treatment birds were fed with diets containing HS at 0.50%, 0.75 and 1.00%. The birds in all groups had available drinking water and feed mixtures ad libitum. The experimental period lasted 16 weeks. Also, 20 egg samples from each group were randomly every 2 weeks to assess egg quality parameters. Adding HS in different concentrations significantly increased (P<0.05) egg weight, albumen index, Haugh unit and yolk index and decreased yolk percentage (P<0.05), compared with control. There were no differences (P>0.05) in egg shape index, egg volume, eggshell weight, eggshell percentage, eggshell strength, eggshell thickness, albumen weight, albumen percentage, yolk weight and yolk colour among treatments.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    SCIENTIFIC PAPERS ANIMAL SCIENCE AND BIOTECHNOLOGIES

  • ISSN

    1841-9364

  • e-ISSN

    1841-9364

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    RO - Rumunsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    141-146

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus