Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F06%3A19033" target="_blank" >RIV/60460709:41310/06:19033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Byl stanoven obsah sacharidů u kořenových hlíz osmi kultivarů, jednoho příbuzného druhu jakonu (S. siegesbeckius) a pěti produktů z jakonu. Obsah a složení sacharidů u jakonu je ovlivněn kultivarem. Obsah fruktooligosacharidů (FOS) se u jakonu pohybuje podle kultivaru od 4,20 do 26,29 g/100 g sušiny. Jakon má v porovnání s příbuzným druhem S. siegesbeckius větší obsahu sacharidů. Rovněž produkty z jakonu si zachovávají vysoký obsah FOS, až 29,14 g/100g. V současné době se u nás jakon začíná pěstovat a do budoucna by se mohl stát oblíbenou zeleninou a surovinou pro získávání produktů s vysokým obsahem FOS.
Název v anglickém jazyce
Content of saccharides in selected cultivars and products of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
The content of saccharides in the tuberous roots of eight varieties, one related species (S. siegesbeckius) and five products of yacon was determined. The content and composition of saccharides are influenced by cultivar of yacon. According to landrace the content of fructooligosaccharides (FOS) ranges from 1.66 to 41.29 g/100 g of dry matter. In comparison with related species S. siegesbckius, yacon has higher content of saccharides. The products of yacon also have a high content of FOS, up to 38.21 g/100g. Today yacon is begun to cultivate in the Czech Republic and in the future it could be a favourite vegetable and raw material for product acquisition with a high content of FOS.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
122
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—