Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp.  Endl.) H. Robinson]

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F06%3A19033" target="_blank" >RIV/60460709:41610/06:19033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah sacharidů u vybraných kultivarů a produktů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp.  Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl stanoven obsah sacharidů u kořenových hlíz osmi kultivarů, jednoho příbuzného druhu jakonu (S. siegesbeckius) a pěti produktů z jakonu. Obsah a složení sacharidů u jakonu je ovlivněn kultivarem. Obsah fruktooligosacharidů (FOS) se u jakonu pohybuje podle kultivaru od 4,20 do 26,29 g/100 g sušiny. Jakon má v porovnání s příbuzným druhem S. siegesbeckius větší obsahu sacharidů. Rovněž produkty z jakonu si zachovávají vysoký obsah FOS, až 29,14 g/100g. V současné době se u nás jakon začíná pěstovat a do budoucna by se mohl stát oblíbenou zeleninou a surovinou pro získávání produktů s vysokým obsahem FOS.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of saccharides in selected cultivars and products of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp.  Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku anglicky

    The content of saccharides in the tuberous roots of eight varieties, one related species (S. siegesbeckius) and five products of yacon was determined. The content and composition of saccharides are influenced by cultivar of yacon. According to landrace the content of fructooligosaccharides (FOS) ranges from 1.66 to 41.29 g/100 g of dry matter. In comparison with related species S. siegesbckius, yacon has higher content of saccharides. The products of yacon also have a high content of FOS, up to 38.21 g/100g. Today yacon is begun to cultivate in the Czech Republic and in the future it could be a favourite vegetable and raw material for product acquisition with a high content of FOS.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    122

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus