Zobecněná rovnice GAB pro sorpční jevy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F08%3A23560" target="_blank" >RIV/60460709:41310/08:23560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
GAB generalised equation for sorption phenomena
Popis výsledku v původním jazyce
A generalisation of the standard GAB equation is presented in this paper which is based on the assumption that the parameter C of the GAB equation is not constant but rather some polynomial function of the water activity aw. Sorption data for wheat and potato starchs were tested for the application of the generalised form of the GAB equation. It is shown that the standard GAB equation is adequate to describe experimental data for water activity values up to 0.90, but fails to adequatly describe the experimental data when data in the range of aw 0.9-1.0 are included in the calculations. The generalized GAB form leads to successful description of the sorption data for water activity values from 0 to 1.
Název v anglickém jazyce
GAB generalised equation for sorption phenomena
Popis výsledku anglicky
A generalisation of the standard GAB equation is presented in this paper which is based on the assumption that the parameter C of the GAB equation is not constant but rather some polynomial function of the water activity aw. Sorption data for wheat and potato starchs were tested for the application of the generalised form of the GAB equation. It is shown that the standard GAB equation is adequate to describe experimental data for water activity values up to 0.90, but fails to adequatly describe the experimental data when data in the range of aw 0.9-1.0 are included in the calculations. The generalized GAB form leads to successful description of the sorption data for water activity values from 0 to 1.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Bioprocess Technology
ISSN
1935-5130
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
82-90
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—