Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Modified CPEM (Cooked Potato Effective Mass) Method: an Instrumental Assessment of Potato Sloughing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F10%3A19521" target="_blank" >RIV/60460709:41310/10:19521 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Modified CPEM (Cooked Potato Effective Mass) Method: an Instrumental Assessment of Potato Sloughing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The cooked potato effective mass (CPEM) method for potato sloughing assessment involves cooking the potato flakes on the sieve in a stirred water bath and periodically determining their effective mass during cooking. The final cooking curve divided intothe cooking and breaking parts provides two parameters: the cooking time (CT) is the time required for starting disintegration, while the slope of the breaking part (SBP) describes the disintegration rate. The method enables a detailed analysis of the cooking properties in relation to the tuber density. The modified analysis of the cooking curve is based on polynomial approximation of the breaking part. It provides the time of cooking (CTmax) required to reach the maximal disintegration rate (MDR). These new parameters represent an alternative to the existing ones, their values are easier to obtain from the individual cooking curves, and therefore they can serve as a base for further development of the CPEM tests.

  • Název v anglickém jazyce

    The Modified CPEM (Cooked Potato Effective Mass) Method: an Instrumental Assessment of Potato Sloughing

  • Popis výsledku anglicky

    The cooked potato effective mass (CPEM) method for potato sloughing assessment involves cooking the potato flakes on the sieve in a stirred water bath and periodically determining their effective mass during cooking. The final cooking curve divided intothe cooking and breaking parts provides two parameters: the cooking time (CT) is the time required for starting disintegration, while the slope of the breaking part (SBP) describes the disintegration rate. The method enables a detailed analysis of the cooking properties in relation to the tuber density. The modified analysis of the cooking curve is based on polynomial approximation of the breaking part. It provides the time of cooking (CTmax) required to reach the maximal disintegration rate (MDR). These new parameters represent an alternative to the existing ones, their values are easier to obtain from the individual cooking curves, and therefore they can serve as a base for further development of the CPEM tests.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000283445700007

  • EID výsledku v databázi Scopus