Vlastnosti ß-glukanových filmů z intaktních a desintegrovaných buněk Saccharomyces cerevisiae
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F11%3A53070" target="_blank" >RIV/60460709:41310/11:53070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti ß-glukanových filmů z intaktních a desintegrovaných buněk Saccharomyces cerevisiae
Popis výsledku v původním jazyce
Nerozpustné polysacharidové frakce obsahující ß-glukany jako hlavní složku byly izolovány z intaktních a desintegrovaných buněk kvasinek Saccharomyces cerevisiae.Z obou těchto glukanů byly připraveny filmy, které spolu s výchozím materiálem byly analyzovány FTIR spektroskopií a struktura, teplotní a mechanické vlastnosti těchto filmů bylyy zkoumány s použitím SEM, AFM, XRD, XRF,DSC a tahovými testy. Filmy připravené z desintegrovaných buněk měly nižší obsah alfa-glukanů než ty které byly připraveny z intaktních buněk. Filmy z desintegrovaných buněk byly méně teplotně stabilní, pevnější a méně pružné.
Název v anglickém jazyce
Properties of ß-glucan films from intact and disintegrated Saccharomyces cerevisiae cells
Popis výsledku anglicky
Insoluble polysaccharide fractions containing ß- glucans as the main component were isolated from intact and disintegrated cells of yeast Saccharomyces cerevisiae. Films prepared from both these crude glucans as well as raw materials themselves were analysed by FTIR spectroscopy and structure, thermal and mechanical properties of the films were investigated using SEM, AFM, XRD, XRF, DSC and tensile tests. ß-Glucan preparations from disintegrated cells had less amount of ß-glucans than those obtained from intact cells. Films originated from disintegrated cells were more homogeneous, while crystallinity was more pronounced at films from intact cells. Glass transition of the both types of films underwent at the same temperature. Films from disintegrated cells were less thermo stable, stronger and less elastic than those prepared from intact cells.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F1133" target="_blank" >GA525/09/1133: Vlastnosti fungálních polysacharidových materiálů s fyziologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemicke listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
105
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
955-960
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—