Hop drying in belt dryer using cooling chambers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F19%3A81658" target="_blank" >RIV/60460709:41310/19:81658 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tae-conference.cz/" target="_blank" >http://www.tae-conference.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hop drying in belt dryer using cooling chambers
Popis výsledku v původním jazyce
When drying hop cones, sufficient drying of strigs is the bottleneck. Bracts are then dried up to such a level which makes pressing the hops impossible. That is the reason why hops are conditioned after over-drying to reach an optimum moisture content of 10 to 12 %. This process does not benefit hops, therefore we suggested to substitute the conditioning chamber for two cooling chambers, in which the moisture of bracts and strigs can be equilibrated. This equilibrium is essential for baling. The advantage of this drying method is energy saving and improvement in the quality of the hop product. On the basis of the patented design and a utility model, the apparatus was assembled at the belt dryer PCHB 750 of Agrospol Velká Bystřice Ltd. Comparing the operation with conditioning and the option of the cooling chambers, the gas savings amounted to 2,356 CZK.t-1 of dry hops and the electricity savings amounted to 831 CZK.t-1 of dry hops. Assuming the reduction of the harvest period by approximately 39 %, t
Název v anglickém jazyce
Hop drying in belt dryer using cooling chambers
Popis výsledku anglicky
When drying hop cones, sufficient drying of strigs is the bottleneck. Bracts are then dried up to such a level which makes pressing the hops impossible. That is the reason why hops are conditioned after over-drying to reach an optimum moisture content of 10 to 12 %. This process does not benefit hops, therefore we suggested to substitute the conditioning chamber for two cooling chambers, in which the moisture of bracts and strigs can be equilibrated. This equilibrium is essential for baling. The advantage of this drying method is energy saving and improvement in the quality of the hop product. On the basis of the patented design and a utility model, the apparatus was assembled at the belt dryer PCHB 750 of Agrospol Velká Bystřice Ltd. Comparing the operation with conditioning and the option of the cooling chambers, the gas savings amounted to 2,356 CZK.t-1 of dry hops and the electricity savings amounted to 831 CZK.t-1 of dry hops. Assuming the reduction of the harvest period by approximately 39 %, t
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510004" target="_blank" >QJ1510004: Šetrný způsob konzervace pivovarských a dalších cenných látek chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceeding of the 7th International Conference on Trends in Agricultural Engineering 2019 (TAE 2019)
ISBN
978-80-213-2953-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
464-469
Název nakladatele
Czech University of Life Sciences Prague - Faculty of Engineering
Místo vydání
Prague
Místo konání akce
CULS Prague
Datum konání akce
17. 9. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000521578500079