Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hop drying in belt dryer using cooling chambers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F19%3A81658" target="_blank" >RIV/60460709:41310/19:81658 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.tae-conference.cz/" target="_blank" >http://www.tae-conference.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hop drying in belt dryer using cooling chambers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    When drying hop cones, sufficient drying of strigs is the bottleneck. Bracts are then dried up to such a level which makes pressing the hops impossible. That is the reason why hops are conditioned after over-drying to reach an optimum moisture content of 10 to 12 %. This process does not benefit hops, therefore we suggested to substitute the conditioning chamber for two cooling chambers, in which the moisture of bracts and strigs can be equilibrated. This equilibrium is essential for baling. The advantage of this drying method is energy saving and improvement in the quality of the hop product. On the basis of the patented design and a utility model, the apparatus was assembled at the belt dryer PCHB 750 of Agrospol Velká Bystřice Ltd. Comparing the operation with conditioning and the option of the cooling chambers, the gas savings amounted to 2,356 CZK.t-1 of dry hops and the electricity savings amounted to 831 CZK.t-1 of dry hops. Assuming the reduction of the harvest period by approximately 39 %, t

  • Název v anglickém jazyce

    Hop drying in belt dryer using cooling chambers

  • Popis výsledku anglicky

    When drying hop cones, sufficient drying of strigs is the bottleneck. Bracts are then dried up to such a level which makes pressing the hops impossible. That is the reason why hops are conditioned after over-drying to reach an optimum moisture content of 10 to 12 %. This process does not benefit hops, therefore we suggested to substitute the conditioning chamber for two cooling chambers, in which the moisture of bracts and strigs can be equilibrated. This equilibrium is essential for baling. The advantage of this drying method is energy saving and improvement in the quality of the hop product. On the basis of the patented design and a utility model, the apparatus was assembled at the belt dryer PCHB 750 of Agrospol Velká Bystřice Ltd. Comparing the operation with conditioning and the option of the cooling chambers, the gas savings amounted to 2,356 CZK.t-1 of dry hops and the electricity savings amounted to 831 CZK.t-1 of dry hops. Assuming the reduction of the harvest period by approximately 39 %, t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510004" target="_blank" >QJ1510004: Šetrný způsob konzervace pivovarských a dalších cenných látek chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceeding of the 7th International Conference on Trends in Agricultural Engineering 2019 (TAE 2019)

  • ISBN

    978-80-213-2953-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    464-469

  • Název nakladatele

    Czech University of Life Sciences Prague - Faculty of Engineering

  • Místo vydání

    Prague

  • Místo konání akce

    CULS Prague

  • Datum konání akce

    17. 9. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000521578500079