Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of percentage oil yield, energy requirement and mechanical properties of selected bulk oilseeds under compression loading

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F24%3A96586" target="_blank" >RIV/60460709:41310/24:96586 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111719" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111719</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2023.111719" target="_blank" >10.1016/j.jfoodeng.2023.111719</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of percentage oil yield, energy requirement and mechanical properties of selected bulk oilseeds under compression loading

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study examined the percentage oil output, energy and mechanical properties of selected bulk oil-seeds namely pumpkin, hemp, sesame, milk thistle, cumin and flax by a uniaxial compression process of a maximum load capacity of 500 kN and a preset speed of 5 mm/min. Each sample was measured at 60 mm pressing height with a plunger using the pressing vessel of diameter 60 mm. The results show that milk thistle seeds required the highest force corresponding to the highest stress and energy demand for recovering the oil in both the bulk oilseeds and seedcakes. However, pumpkin seeds produced the maximum residual oil yield of 24.99 +/- 0.04%, followed by sesame seeds at 21.29 +/- 1.82% and then flax seeds at 22.61 +/- 0.31%. The study revealed that higher energy is required to produce the maximum oil yield with minimum residual oil in the seedcake by continuous pressing.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of percentage oil yield, energy requirement and mechanical properties of selected bulk oilseeds under compression loading

  • Popis výsledku anglicky

    The present study examined the percentage oil output, energy and mechanical properties of selected bulk oil-seeds namely pumpkin, hemp, sesame, milk thistle, cumin and flax by a uniaxial compression process of a maximum load capacity of 500 kN and a preset speed of 5 mm/min. Each sample was measured at 60 mm pressing height with a plunger using the pressing vessel of diameter 60 mm. The results show that milk thistle seeds required the highest force corresponding to the highest stress and energy demand for recovering the oil in both the bulk oilseeds and seedcakes. However, pumpkin seeds produced the maximum residual oil yield of 24.99 +/- 0.04%, followed by sesame seeds at 21.29 +/- 1.82% and then flax seeds at 22.61 +/- 0.31%. The study revealed that higher energy is required to produce the maximum oil yield with minimum residual oil in the seedcake by continuous pressing.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010151" target="_blank" >QK21010151: Získávání rostlinných olejů pomocí moderních metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

    0260-8774

  • Svazek periodika

    360

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JAN 2024

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Kód UT WoS článku

    001074601900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85169567230