Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F17%3A73563" target="_blank" >RIV/60460709:41310/17:73563 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mechanical behaviours of bulk seeds of camelina, pumpkin and sesame relevant to cold pressing were investigated at moisture contents of 7,04, 8,60 and 6,06% (d.b.), 80mm pressing depth and a compressive force of 100 kN, applied uniformly at 10 mm min-1. Deformation varied with incremental force and among crops at peak compression. Deformations in Camelina, Sesame and Pumpkin seeds were 40,2, 41,6 and 50,9 mm at peak compression. Oil point pressures of Sesame, Camelina and Pumpkin seeds were 3,83, 7,49 and 8,83 MPa, respectively. Oil recovery at the applied load was similar in Camelina and Sesame but significantly lower in pumpkin seeds. Volume energy requirement for the expression of oil from camelina, pumpkin and sesame seeds were 2,56, 1,72 and 1,46 MJ m-3, respectively. An assessment of the pressed cake after oil expression revealed that the materials were capable of further deformation under compression.

  • Název v anglickém jazyce

    Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading

  • Popis výsledku anglicky

    Mechanical behaviours of bulk seeds of camelina, pumpkin and sesame relevant to cold pressing were investigated at moisture contents of 7,04, 8,60 and 6,06% (d.b.), 80mm pressing depth and a compressive force of 100 kN, applied uniformly at 10 mm min-1. Deformation varied with incremental force and among crops at peak compression. Deformations in Camelina, Sesame and Pumpkin seeds were 40,2, 41,6 and 50,9 mm at peak compression. Oil point pressures of Sesame, Camelina and Pumpkin seeds were 3,83, 7,49 and 8,83 MPa, respectively. Oil recovery at the applied load was similar in Camelina and Sesame but significantly lower in pumpkin seeds. Volume energy requirement for the expression of oil from camelina, pumpkin and sesame seeds were 2,56, 1,72 and 1,46 MJ m-3, respectively. An assessment of the pressed cake after oil expression revealed that the materials were capable of further deformation under compression.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20301 - Mechanical engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agronomy Research

  • ISSN

    1406-894X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    941-951

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85034597246