Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of the Surface Regression Technique for Enhancing the Input Factors and Responses for Processing Coconut Oil under Vertical Compression

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F24%3A97979" target="_blank" >RIV/60460709:41310/24:97979 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:001220056700001" target="_blank" >https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:001220056700001</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods13091384" target="_blank" >10.3390/foods13091384</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of the Surface Regression Technique for Enhancing the Input Factors and Responses for Processing Coconut Oil under Vertical Compression

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study optimized the input processing factors, namely compression force, pressing speed, heating temperature, and heating time, for extracting oil from desiccated coconut medium using a vertical compression process by applying a maximum load of 100 kN. The samples' pressing height of 100 mm was measured using a vessel chamber of diameter 60 mm with a plunger. The Box-Behnken design was used to generate the factors' combinations of 27 experimental runs with each input factor set at three levels. The response surface regression technique was used to determine the optimum input factors of the calculated responses: oil yield (%), oil expression efficiency (%), and energy (J). The optimum factors' levels were the compression force 65 kN, pressing speed 5 mm min-1, heating temperature 80 degrees C, and heating time 52.5 min. The predicted values of the responses were 48.48%, 78.35%, and 749.58 J. These values were validated based on additional experiments producing 48.18 +/- 0.45%, 77.86 +/- 0.72%, and 731.36 +/- 8.04 J. The percentage error values between the experimental and the predicted values ranged from 0.82 +/- 0.65 to 2.43 +/- 1.07%, confirming the suitability of the established regression models for estimating the responses.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of the Surface Regression Technique for Enhancing the Input Factors and Responses for Processing Coconut Oil under Vertical Compression

  • Popis výsledku anglicky

    This study optimized the input processing factors, namely compression force, pressing speed, heating temperature, and heating time, for extracting oil from desiccated coconut medium using a vertical compression process by applying a maximum load of 100 kN. The samples' pressing height of 100 mm was measured using a vessel chamber of diameter 60 mm with a plunger. The Box-Behnken design was used to generate the factors' combinations of 27 experimental runs with each input factor set at three levels. The response surface regression technique was used to determine the optimum input factors of the calculated responses: oil yield (%), oil expression efficiency (%), and energy (J). The optimum factors' levels were the compression force 65 kN, pressing speed 5 mm min-1, heating temperature 80 degrees C, and heating time 52.5 min. The predicted values of the responses were 48.48%, 78.35%, and 749.58 J. These values were validated based on additional experiments producing 48.18 +/- 0.45%, 77.86 +/- 0.72%, and 731.36 +/- 8.04 J. The percentage error values between the experimental and the predicted values ranged from 0.82 +/- 0.65 to 2.43 +/- 1.07%, confirming the suitability of the established regression models for estimating the responses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    1-15

  • Kód UT WoS článku

    001220056700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85192760983