Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality of the Surface of Aspen Wood after Pressing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F17%3A74834" target="_blank" >RIV/60460709:41320/17:74834 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.12.1.82-94" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15376/biores.12.1.82-94</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.12.1.82-94" target="_blank" >10.15376/biores.12.1.82-94</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality of the Surface of Aspen Wood after Pressing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper explores changes in the quality of the surface of aspen wood after pressing. Pressing, a type of processing, facilitates changes in surface quality and smoothness, thereby producing wood suitable for the furniture industry. The results obtained for the pressed wood surface were compared with those obtained for wood surfaces that were not subjected to pressing. Attention was paid to the impact of moisture, the degree of compression, and plasticizing by steam. The change in smoothness/roughness was monitored in both the longitudinal and transverse directions (relative to the grain). The contact method was used to measure the roughness both before and after pressing. The independent variables of moisture content and degree of compression had the greatest impact on the smoothness/roughness. Plasticizing by steam had no greater impact. Therefore, the non-plasticized aspen wood was determined to be more suitable for the given purpose.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of the Surface of Aspen Wood after Pressing

  • Popis výsledku anglicky

    This paper explores changes in the quality of the surface of aspen wood after pressing. Pressing, a type of processing, facilitates changes in surface quality and smoothness, thereby producing wood suitable for the furniture industry. The results obtained for the pressed wood surface were compared with those obtained for wood surfaces that were not subjected to pressing. Attention was paid to the impact of moisture, the degree of compression, and plasticizing by steam. The change in smoothness/roughness was monitored in both the longitudinal and transverse directions (relative to the grain). The contact method was used to measure the roughness both before and after pressing. The independent variables of moisture content and degree of compression had the greatest impact on the smoothness/roughness. Plasticizing by steam had no greater impact. Therefore, the non-plasticized aspen wood was determined to be more suitable for the given purpose.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20502 - Paper and wood

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    BioResources

  • ISSN

    1930-2126

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    82-94

  • Kód UT WoS článku

    000397065200009

  • EID výsledku v databázi Scopus