Flammability Characteristics of Thermally Modified Meranti Wood Treated with Natural and Synthetic Fire Retardants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F21%3A89674" target="_blank" >RIV/60460709:41320/21:89674 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/2073-4360/13/13/2160" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2073-4360/13/13/2160</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/polym13132160" target="_blank" >10.3390/polym13132160</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Flammability Characteristics of Thermally Modified Meranti Wood Treated with Natural and Synthetic Fire Retardants
Popis výsledku v původním jazyce
This paper deals with the effect of synthetic and natural flame retardants on flammability characteristics and chemical changes in thermally treated meranti wood (Shorea spp.). The basic chemical composition (extractives, lignin, holocellulose, cellulose, and hemicelluloses) was evaluated to clarify the relationships of temperature modifications (160 degrees C, 180 degrees C, and 210 degrees C) and incineration for 600 s. Weight loss, burning speed, the maximum burning rate, and the time to reach the maximum burning rate were evaluated. Relationships between flammable properties and chemical changes in thermally modified wood were evaluated with the Spearman correlation. The thermal modification did not confirm a positive contribution to the flammability and combustion properties of meranti wood. The effect of the synthetic retardant on all combustion properties was significantly higher compared to that of the natural retardant.
Název v anglickém jazyce
Flammability Characteristics of Thermally Modified Meranti Wood Treated with Natural and Synthetic Fire Retardants
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the effect of synthetic and natural flame retardants on flammability characteristics and chemical changes in thermally treated meranti wood (Shorea spp.). The basic chemical composition (extractives, lignin, holocellulose, cellulose, and hemicelluloses) was evaluated to clarify the relationships of temperature modifications (160 degrees C, 180 degrees C, and 210 degrees C) and incineration for 600 s. Weight loss, burning speed, the maximum burning rate, and the time to reach the maximum burning rate were evaluated. Relationships between flammable properties and chemical changes in thermally modified wood were evaluated with the Spearman correlation. The thermal modification did not confirm a positive contribution to the flammability and combustion properties of meranti wood. The effect of the synthetic retardant on all combustion properties was significantly higher compared to that of the natural retardant.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000803" target="_blank" >EF16_019/0000803: Excelentní Výzkum jako podpora Adaptace lesnictví a dřevařství na globální změnu a 4. průmyslovou revoluci</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
POLYMERS
ISSN
2073-4360
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
13
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
1-13
Kód UT WoS článku
000671609900001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85109872506