Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Feeding habits of re-introduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41330%2F10%3A%230000001" target="_blank" >RIV/60460709:41330/10:#0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Feeding habits of re-introduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Considerable impact of beaver on species composition and structure of plant communities led to intensive research of its feeding habits. Generally, beavers in the Czech Republic consumed mostly deciduous trees, and forbs. Grasses, aquatic plants, and field crops were negligible. Seasonal and spatial variability in diet compositional data were influenced mostly by the differences in the amount of deciduous trees and forbs in beaver diet. In spring beavers consumed mainly deciduous trees. During summer and autumn the proportion of forbs significantly increased at all study sites even tough they dominated over deciduous trees only in Bohemian Forest. The amount of deciduous trees in faeces positively correlated with diversity and cover of riparian stands.The results showed high degree of ecological plasticity of diet selection patterns of re-occurred Eurasian beaver in the Czech Republic, but did not confirm their ability to cause high damages on economically important trees or field cro

  • Název v anglickém jazyce

    Feeding habits of re-introduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources.

  • Popis výsledku anglicky

    Considerable impact of beaver on species composition and structure of plant communities led to intensive research of its feeding habits. Generally, beavers in the Czech Republic consumed mostly deciduous trees, and forbs. Grasses, aquatic plants, and field crops were negligible. Seasonal and spatial variability in diet compositional data were influenced mostly by the differences in the amount of deciduous trees and forbs in beaver diet. In spring beavers consumed mainly deciduous trees. During summer and autumn the proportion of forbs significantly increased at all study sites even tough they dominated over deciduous trees only in Bohemian Forest. The amount of deciduous trees in faeces positively correlated with diversity and cover of riparian stands.The results showed high degree of ecological plasticity of diet selection patterns of re-occurred Eurasian beaver in the Czech Republic, but did not confirm their ability to cause high damages on economically important trees or field cro

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/SP%2F2D4%2F52%2F07" target="_blank" >SP/2D4/52/07: Analýza parametrů predikce šíření a model disperze bobra evropského v ekosystémech střední Evropy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Zoology

  • ISSN

    1469-7998

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    281

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus