Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Feeding habits of reintroduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F10%3A00345063" target="_blank" >RIV/68081766:_____/10:00345063 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41330/10:47879

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Feeding habits of reintroduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study presents data on the dietary composition of beavers during the vegetation season based on macro and micro-histological analysis of 97 faeces. The study was carried out during 2004-2008 at four sites in the Czech Republic. Generally, beavers consumed mostly deciduous trees and forbs. Consumption of grasses, aquatic plants and field crops was negligible. There were no differences in the dietary composition between sexes or between age groups. In spring, beavers consumed mainly deciduous trees.During summer and autumn, the proportion of forbs significantly increased at all study sites. The amount of deciduous trees in faeces positively correlated with the diversity and cover of riparian stands. The results showed a high degree of ecological plasticity in diet selection by reintroduced Eurasian beaver in the Czech Republic, but so far, there is no evidence that they cause high levels of damage to economically important trees or field crops.

  • Název v anglickém jazyce

    Feeding habits of reintroduced Eurasian beaver: spatial and seasonal variation in the use of food resources

  • Popis výsledku anglicky

    This study presents data on the dietary composition of beavers during the vegetation season based on macro and micro-histological analysis of 97 faeces. The study was carried out during 2004-2008 at four sites in the Czech Republic. Generally, beavers consumed mostly deciduous trees and forbs. Consumption of grasses, aquatic plants and field crops was negligible. There were no differences in the dietary composition between sexes or between age groups. In spring, beavers consumed mainly deciduous trees.During summer and autumn, the proportion of forbs significantly increased at all study sites. The amount of deciduous trees in faeces positively correlated with the diversity and cover of riparian stands. The results showed a high degree of ecological plasticity in diet selection by reintroduced Eurasian beaver in the Czech Republic, but so far, there is no evidence that they cause high levels of damage to economically important trees or field crops.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Zoology

  • ISSN

    0952-8369

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    281

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278927200005

  • EID výsledku v databázi Scopus