Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carcass yields and physiochemical meat quality characteristics of Namibian gemsbok (Oryx gazella) as influenced by muscle, gender and age

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F20%3A82098" target="_blank" >RIV/60460709:41340/20:82098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174020302448?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174020302448?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2020.108208" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2020.108208</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Carcass yields and physiochemical meat quality characteristics of Namibian gemsbok (Oryx gazella) as influenced by muscle, gender and age

  • Popis výsledku v původním jazyce

    he carcass yields and physiochemical meat quality characteristics of six different muscles (biceps femoris, infraspinatus, longissimus thoracis et lumborum, semimembranosus, semitendinosus, supraspinatus) for different sex and age groups of gemsbok antelope were determined. No live weight nor dressing percentage differences were observed for the different sex groups. While muscles, age and sex had an influence on the physiochemical parameters investigated, these differences were minor. The CIE Lab colour values for all muscles, age and sexes were in line with those deemed acceptable for game meat, while mean crude protein (20,7%) and fat (1,6%) levels were typical of game species. Discriminant analysis revealed no differentiation among the muscle groups for the variables measured. Thus, at similar live weights, male and female (sub-adult) gemsbok can be considered of equivalent meat quality and marketed accordingly.

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass yields and physiochemical meat quality characteristics of Namibian gemsbok (Oryx gazella) as influenced by muscle, gender and age

  • Popis výsledku anglicky

    he carcass yields and physiochemical meat quality characteristics of six different muscles (biceps femoris, infraspinatus, longissimus thoracis et lumborum, semimembranosus, semitendinosus, supraspinatus) for different sex and age groups of gemsbok antelope were determined. No live weight nor dressing percentage differences were observed for the different sex groups. While muscles, age and sex had an influence on the physiochemical parameters investigated, these differences were minor. The CIE Lab colour values for all muscles, age and sexes were in line with those deemed acceptable for game meat, while mean crude protein (20,7%) and fat (1,6%) levels were typical of game species. Discriminant analysis revealed no differentiation among the muscle groups for the variables measured. Thus, at similar live weights, male and female (sub-adult) gemsbok can be considered of equivalent meat quality and marketed accordingly.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

    1873-4138

  • Svazek periodika

    169

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000558747400022

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85086404813