Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

MODELING OF FORCED AND NATURAL CONVECTION DRYING PROCESS OF A COFFEE SEED

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F22%3A92462" target="_blank" >RIV/60460709:41340/22:92462 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://elibrary.asabe.org/abstract.asp?aid=53603" target="_blank" >https://elibrary.asabe.org/abstract.asp?aid=53603</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.13031/ja.15156" target="_blank" >10.13031/ja.15156</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    MODELING OF FORCED AND NATURAL CONVECTION DRYING PROCESS OF A COFFEE SEED

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Different coffee drying technologies face complex tasks in ensuring an acceptable final seed moisture content. This research performed a Finite Element Analysis (FEA) study, simulating a single coffee beans drying process as a transient mass diffusion model under mechanical and natural convection conditions, so the drying behavior and data of both case scenarios can be foreseen and controlled by a predictive Finite Element Model (FEM). A wet bean was 3D-scanned and digitized as the FEA simulation geometry, the water diffusion between the grain and the atmosphere was defined by a diffusion coefficient subject to the drying air temperature and the grains moisture content. Three cases were studied: mechanical grain drying at three different temperatures (50, 45, and 40C) in a forced convection environment, variable natural convection drying under environmental conditions (wet and dry season), and constant natural convection (wet and dry season), including the variation in day/night temperature and relat

  • Název v anglickém jazyce

    MODELING OF FORCED AND NATURAL CONVECTION DRYING PROCESS OF A COFFEE SEED

  • Popis výsledku anglicky

    Different coffee drying technologies face complex tasks in ensuring an acceptable final seed moisture content. This research performed a Finite Element Analysis (FEA) study, simulating a single coffee beans drying process as a transient mass diffusion model under mechanical and natural convection conditions, so the drying behavior and data of both case scenarios can be foreseen and controlled by a predictive Finite Element Model (FEM). A wet bean was 3D-scanned and digitized as the FEA simulation geometry, the water diffusion between the grain and the atmosphere was defined by a diffusion coefficient subject to the drying air temperature and the grains moisture content. Three cases were studied: mechanical grain drying at three different temperatures (50, 45, and 40C) in a forced convection environment, variable natural convection drying under environmental conditions (wet and dry season), and constant natural convection (wet and dry season), including the variation in day/night temperature and relat

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Transactions of the ASABE

  • ISSN

    2151-0032

  • e-ISSN

    2769-3287

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1061-1070

  • Kód UT WoS článku

    000876197300012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85140414362