Polymorfismus zásobních bílkovin odrůd pohanky seté a tatarské (Fagopyrum esculentum Moench; Fagopyrum tataricum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F04%3A7673" target="_blank" >RIV/60460709:41610/04:7673 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polymorfismus zásobních bílkovin odrůd pohanky seté a tatarské (Fagopyrum esculentum Moench; Fagopyrum tataricum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Intra- and inter-varietal seed protein polymorphism was evaluated in the six common buckwheats: La Harpe (F), Pyra (CZ), Bolshevik 4 (RUS), Botansoba (JAP), NS-SP-LXM (SK), Emka (POL) and two tartary buckwheats Z50-0014 (USA), Z - Z50-0012 (CZ) by the help of SDS-PAGE. All common buckwheats showed high intra-varietal polymorphism contrary to tartary buckwheats. The highest protein polymorphism was found out in the middle part of gel with molecular weight 30 kDa ? 60 kDa. Nevertheless the most polymorphic part didn?t guarantee the correct identification of the tested varieties. That?s way the whole protein spectrum was taken into account. It allowed to identify all tested varieties and clearly describe the high intra-varietal protein polymorphism of common buckwheat. The found identical (typical) protein bands for each polymorphic varieties (clusters) confirmed mutual genetic origin mostly of high polymorphic varieties and their significantly higher intra-varietal variability in compari
Název v anglickém jazyce
Seed Storage Protein Polymorphism of Buckwheat Varieties (Fagopyrum esculentum Moench; Fagopyrum tataricum L.)
Popis výsledku anglicky
Intra- and inter-varietal seed protein polymorphism was evaluated in the six common buckwheats: La Harpe (F), Pyra (CZ), Bolshevik 4 (RUS), Botansoba (JAP), NS-SP-LXM (SK), Emka (POL) and two tartary buckwheats Z50-0014 (USA), Z - Z50-0012 (CZ) by the help of SDS-PAGE. All common buckwheats showed high intra-varietal polymorphism contrary to tartary buckwheats. The highest protein polymorphism was found out in the middle part of gel with molecular weight 30 kDa ? 60 kDa. Nevertheless the most polymorphic part didn?t guarantee the correct identification of the tested varieties. That?s way the whole protein spectrum was taken into account. It allowed to identify all tested varieties and clearly describe the high intra-varietal protein polymorphism of common buckwheat. The found identical (typical) protein bands for each polymorphic varieties (clusters) confirmed mutual genetic origin mostly of high polymorphic varieties and their significantly higher intra-varietal variability in compari
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0352" target="_blank" >GA525/03/0352: Isoflavonoidy v čeledích Myrtaceae a Rutaceae</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Advances in Buckwheat Research
ISBN
80-86555-46-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
412-418
Název nakladatele
Research Institute of Crop Production, Prague 6 - Ruzyně
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
18. 8. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—