Isoflavonoidy rodu routa (Ruta).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F04%3A9834" target="_blank" >RIV/60460709:41610/04:9834 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Isoflavonoidy rodu routa (Ruta).
Popis výsledku v původním jazyce
Isoflavonoidy (3-fenylchromony) jsou biologicky aktivní sekundární metabolity rostlin, které byly doposud zaznamenány v omezeném počtu čeledí, mezi nimiž není jasná fylogenetická vazba. Zatímco v bobovitých (Fabaceae) jsou isoflavonoidy zastoupeny hojně,v ostatních čeledích často představují minoritní složky komplexu fenolických látek. Nedávno jsme popsali výskyt isoflavonoidů v čeledi routovitých (Rutaceae). V tomto sdělení se zabýváme zástupci rodu routa: Ruta graveolens, R. corsica a R. montana. MATERIÁL A METODY: Rostlinný materiál pocházel ze sbírky Institutu tropického a subtropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Listy a kvetoucí vrcholy byly bezprostředně po odběru zmraženy a do lyofilizace uchovávány při -20°C. Suché vzorkybyly namlety na tříštivém mlýnku a extrahovány směsí ethanol/voda 8:2 (v/v). Extrakty byly analyzovány HPLC v kombinaci s imunochemickými metodami a HPLC-MS v SIM modu. VÝSLEDKY: Ve všech studovaných routách jsme zaznamenali řadu isoflav
Název v anglickém jazyce
Isoflavonoids of genus rue (Ruta).
Popis výsledku anglicky
Isoflavonoids (3-phenylchromons) are biologically active secondary metabolites from plants, which was recorded in limited number of families with unclear phylogenetic relations ships. Whilst in leguminous plants (Fabaceae) are isoflavonoids abundant in other families represent only minority of total phenolic compounds. Recently we have detected isoflavonoids in Rutaceae family. In this study, we are reporting presence of isoflavonoids in Ruta graveolens, R. corsica and R. montana. Plant material was obtained from Institute of Tropical and Subtropical Agriculture of the Czech University of Agriculture Prague. Leaves and flowering tops were frozen immediately and stored under -20°C until liofilization. Dried sample were milled and extracted by mixture ofethanol/water 8:2 (v/v). Extracts were analyzed by HPLC and combination of radioimmunoassay with HPLC-MS-SIM. All three species contained numerous isoflavonoids, aglycones as well as glycosides in mg/kg of dry weight (up to 7 mg/kg of si
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0352" target="_blank" >GA525/03/0352: Isoflavonoidy v čeledích Myrtaceae a Rutaceae</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
118-119
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—