Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Immunochemical and HPLC identification of isoflavonoids in the Apiaceae family

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A57823" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:57823 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/12:43894002

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Immunochemical and HPLC identification of isoflavonoids in the Apiaceae family

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ethanolic extracts of 23 species of the Apiaceae family were analyzed for their flavonoid and isoflavonoid content, using the following methods: high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-MS); semi-preparative HPLC with Enzyme Linked Immunosorbent Assay (HPLC-ELISA); and immunoaffinity extraction (IAE). Rutin and quercetin-3-glucoside were the most abundant flavonoid glycosides and the most abundant flavonoid aglycone was apigenin. The isoflavonoids daidzein, genistein,sissotrin and formononetin were also found. The estimated content of individual compounds ranged from 1 to over 800 mg/kg (dry weight) for flavonoids, and from 0.2 to over 60 mg/kg for isoflavonoids. The probable reason why isoflavonoids have rarely beenreported in the Apiaceae previously is that they occur in far smaller quantities than in families usually associated with isoflavonoids, such as the Leguminosae, but the sensitive methods used made their detection possible.

  • Název v anglickém jazyce

    Immunochemical and HPLC identification of isoflavonoids in the Apiaceae family

  • Popis výsledku anglicky

    Ethanolic extracts of 23 species of the Apiaceae family were analyzed for their flavonoid and isoflavonoid content, using the following methods: high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-MS); semi-preparative HPLC with Enzyme Linked Immunosorbent Assay (HPLC-ELISA); and immunoaffinity extraction (IAE). Rutin and quercetin-3-glucoside were the most abundant flavonoid glycosides and the most abundant flavonoid aglycone was apigenin. The isoflavonoids daidzein, genistein,sissotrin and formononetin were also found. The estimated content of individual compounds ranged from 1 to over 800 mg/kg (dry weight) for flavonoids, and from 0.2 to over 60 mg/kg for isoflavonoids. The probable reason why isoflavonoids have rarely beenreported in the Apiaceae previously is that they occur in far smaller quantities than in families usually associated with isoflavonoids, such as the Leguminosae, but the sensitive methods used made their detection possible.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0994" target="_blank" >GA525/09/0994: Chemotaxonomie isoflavonoidů</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biochemical Systematics and Ecology

  • ISSN

    0305-1978

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    45

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    237-243

  • Kód UT WoS článku

    000311018100042

  • EID výsledku v databázi Scopus