Antimicrobial and antioxidative effects of Ugandan medicinal barks
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F11%3A51977" target="_blank" >RIV/60460709:41610/11:51977 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial and antioxidative effects of Ugandan medicinal barks
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study is to investigate the in vitro antimicrobial and total antioxidative activities of barks from five tree species selected using information on their traditional use by Karamojong healers in Uganda. The antimicrobial activity of crudeethanol extracts of Fagaropsis angolensis, Trichilia prieuriana, Turraea floribunda, Warburgia salutaris and Zanthoxylum chalybeum were tested against four bacteria and one yeast species using the broth microdilution method. The total antioxidative activity was determined by DPPH free radical scavenging assay. It was found that the extract of F. angolensis possess the strongest antimicrobial activity inhibiting growth of Staphylococcus aureus and Candida albicans with minimum inhibitory concentrationsof 64 and 32 ?g/ml, respectively. Among all plants tested, W. salutaris showed the most promising antioxidative properties (IC50 = 6.59 ?g/ml). Result of this study indicates prospective pharmacological properties of F. angolensis and W.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial and antioxidative effects of Ugandan medicinal barks
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to investigate the in vitro antimicrobial and total antioxidative activities of barks from five tree species selected using information on their traditional use by Karamojong healers in Uganda. The antimicrobial activity of crudeethanol extracts of Fagaropsis angolensis, Trichilia prieuriana, Turraea floribunda, Warburgia salutaris and Zanthoxylum chalybeum were tested against four bacteria and one yeast species using the broth microdilution method. The total antioxidative activity was determined by DPPH free radical scavenging assay. It was found that the extract of F. angolensis possess the strongest antimicrobial activity inhibiting growth of Staphylococcus aureus and Candida albicans with minimum inhibitory concentrationsof 64 and 32 ?g/ml, respectively. Among all plants tested, W. salutaris showed the most promising antioxidative properties (IC50 = 6.59 ?g/ml). Result of this study indicates prospective pharmacological properties of F. angolensis and W.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
AFRICAN JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY
ISSN
1684-5315
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
18
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
3628-3632
Kód UT WoS článku
000290667500019
EID výsledku v databázi Scopus
—