The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A_____%2F00%3A00001244" target="_blank" >RIV/60460709:_____/00:00001244 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/00:00001244
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.
Popis výsledku v původním jazyce
The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacteria strains and 14 lactic acid bacteria strains were tested. In the Wilkins- Chalgren broth the growth of lactobacilli lactococci leuconostocs, and streptococci was inhibited at mupirocin concentration aslow as 0.625-40 mg/I. On the other hand, the growth of bifidobacteria in the same medium was not influenced by mupirocin at a concentration of 300 mg/I. Subsequently, a selective medium, Wilkins-Chalgren agar containing mupirocin (100 mg/I), was dsveloped for the isolation and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products. Strains of lactobacilli, lactococci, leuconostocs, and streptococci were completely inhibited on this selective medium. On the contrary, recovery rates of bifidobacteria on this medium were around 100%. It could be concluded that the new medium is highly selective and permits the growth of all common strains of bifidobacteria. The new medium can also be applied as a selective medium for bifidobacteria in p
Název v anglickém jazyce
The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.
Popis výsledku anglicky
The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacteria strains and 14 lactic acid bacteria strains were tested. In the Wilkins- Chalgren broth the growth of lactobacilli lactococci leuconostocs, and streptococci was inhibited at mupirocin concentration aslow as 0.625-40 mg/I. On the other hand, the growth of bifidobacteria in the same medium was not influenced by mupirocin at a concentration of 300 mg/I. Subsequently, a selective medium, Wilkins-Chalgren agar containing mupirocin (100 mg/I), was dsveloped for the isolation and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products. Strains of lactobacilli, lactococci, leuconostocs, and streptococci were completely inhibited on this selective medium. On the contrary, recovery rates of bifidobacteria on this medium were around 100%. It could be concluded that the new medium is highly selective and permits the growth of all common strains of bifidobacteria. The new medium can also be applied as a selective medium for bifidobacteria in p
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA524%2F99%2F0480" target="_blank" >GA524/99/0480: Stanovení bifidobakterií a vliv oligosacharidů na biochemické a mikrobiologické charakteristiky trávicího traktu hospodářských a laboratorních zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Milchwissenschaft
ISSN
0026-3788
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—