Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A_____%2F00%3A00001244" target="_blank" >RIV/60460709:_____/00:00001244 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/00:00001244

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacteria strains and 14 lactic acid bacteria strains were tested. In the Wilkins- Chalgren broth the growth of lactobacilli lactococci leuconostocs, and streptococci was inhibited at mupirocin concentration aslow as 0.625-40 mg/I. On the other hand, the growth of bifidobacteria in the same medium was not influenced by mupirocin at a concentration of 300 mg/I. Subsequently, a selective medium, Wilkins-Chalgren agar containing mupirocin (100 mg/I), was dsveloped for the isolation and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products. Strains of lactobacilli, lactococci, leuconostocs, and streptococci were completely inhibited on this selective medium. On the contrary, recovery rates of bifidobacteria on this medium were around 100%. It could be concluded that the new medium is highly selective and permits the growth of all common strains of bifidobacteria. The new medium can also be applied as a selective medium for bifidobacteria in p

  • Název v anglickém jazyce

    The use of mupirocin for selective enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.

  • Popis výsledku anglicky

    The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacteria strains and 14 lactic acid bacteria strains were tested. In the Wilkins- Chalgren broth the growth of lactobacilli lactococci leuconostocs, and streptococci was inhibited at mupirocin concentration aslow as 0.625-40 mg/I. On the other hand, the growth of bifidobacteria in the same medium was not influenced by mupirocin at a concentration of 300 mg/I. Subsequently, a selective medium, Wilkins-Chalgren agar containing mupirocin (100 mg/I), was dsveloped for the isolation and enumeration of bifidobacteria in fermented dairy products. Strains of lactobacilli, lactococci, leuconostocs, and streptococci were completely inhibited on this selective medium. On the contrary, recovery rates of bifidobacteria on this medium were around 100%. It could be concluded that the new medium is highly selective and permits the growth of all common strains of bifidobacteria. The new medium can also be applied as a selective medium for bifidobacteria in p

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA524%2F99%2F0480" target="_blank" >GA524/99/0480: Stanovení bifidobakterií a vliv oligosacharidů na biochemické a mikrobiologické charakteristiky trávicího traktu hospodářských a laboratorních zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Milchwissenschaft

  • ISSN

    0026-3788

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus