Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porozita a regulace velikosti póru při SCC procesu - topologické aspekty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F05%3A00014016" target="_blank" >RIV/60461373:22310/05:00014016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Poster: Porosity and pore size control in starch consolidation casting - topological aspects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work explores the possibilities of porosity and pore size control in the SCC process (starch consolidation casting) and is intended to contribute to a realistic assessment of the future potential and limitations of the process. Three commercially available starch types (potato, wheat and corn starch) are used, characterized by a different granule size (ranging from approx. 14 m for corn and approx. 49 m for potato starch) and swelling behavior. The ceramic bodies (aluminia) resulting after thermaltreatment (drying, starch burnout and firing at 1570°C) are characterized with the respect to shrinkage, porosity and pore size. It is shown that porosity control is difficult, especially when the starch contents are small (< 10 vol %). On the other hand, pore size can be efficiently controlled by choosing the appropriate starch type. Topological aspects are discussed and the subtle interplay between porosity, pore size and pore connectivity is elucidated.

  • Název v anglickém jazyce

    Poster: Porosity and pore size control in starch consolidation casting - topological aspects

  • Popis výsledku anglicky

    This work explores the possibilities of porosity and pore size control in the SCC process (starch consolidation casting) and is intended to contribute to a realistic assessment of the future potential and limitations of the process. Three commercially available starch types (potato, wheat and corn starch) are used, characterized by a different granule size (ranging from approx. 14 m for corn and approx. 49 m for potato starch) and swelling behavior. The ceramic bodies (aluminia) resulting after thermaltreatment (drying, starch burnout and firing at 1570°C) are characterized with the respect to shrinkage, porosity and pore size. It is shown that porosity control is difficult, especially when the starch contents are small (< 10 vol %). On the other hand, pore size can be efficiently controlled by choosing the appropriate starch type. Topological aspects are discussed and the subtle interplay between porosity, pore size and pore connectivity is elucidated.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů