Spectral analysis and physical properties of benzylated starch
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F12%3A43893487" target="_blank" >RIV/60461373:22310/12:43893487 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/12:43893487 RIV/60461373:22810/12:43893487
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201100174" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/star.201100174</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201100174" target="_blank" >10.1002/star.201100174</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Spectral analysis and physical properties of benzylated starch
Popis výsledku v původním jazyce
A- and B- wheat starch (in native or acetylated form) and potato starch (slightly acetylated) were subjected to benzylation with benzylchloride in various reaction conditions and at various reaction times (40 - 100°C, 1- 90 hours). Modified and originalstarches were characterized by elemental analysis and spectroscopic methods (FT-IR and 1H NMR). The semicrystalline or amorphous character was indicated by X-ray powder (XRD) patterns. Rheological properties of benzyl starch of DS ~ 1 were measured by small amplitude oscillation shear rheology (SAOS) using the rheometer Haake Rheostress RS 80. The results indicated predominantly elastic behavior because the storage modulus was higher than the loss modulus over the whole frequency range; it correspondedto a true gel. The storage and loss moduli increased with increasing frequency while the tangent of phase did not change and was approximately delta = 40°.
Název v anglickém jazyce
Spectral analysis and physical properties of benzylated starch
Popis výsledku anglicky
A- and B- wheat starch (in native or acetylated form) and potato starch (slightly acetylated) were subjected to benzylation with benzylchloride in various reaction conditions and at various reaction times (40 - 100°C, 1- 90 hours). Modified and originalstarches were characterized by elemental analysis and spectroscopic methods (FT-IR and 1H NMR). The semicrystalline or amorphous character was indicated by X-ray powder (XRD) patterns. Rheological properties of benzyl starch of DS ~ 1 were measured by small amplitude oscillation shear rheology (SAOS) using the rheometer Haake Rheostress RS 80. The results indicated predominantly elastic behavior because the storage modulus was higher than the loss modulus over the whole frequency range; it correspondedto a true gel. The storage and loss moduli increased with increasing frequency while the tangent of phase did not change and was approximately delta = 40°.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Starch/Stärke
ISSN
0038-9056
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
481-488
Kód UT WoS článku
000304819800009
EID výsledku v databázi Scopus
—