Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F15%3A43900226" target="_blank" >RIV/60461373:22310/15:43900226 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388963:_____/15:00450422 RIV/60460709:41210/15:68007
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7022" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7022</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.7022" target="_blank" >10.1002/jsfa.7022</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports
Popis výsledku v původním jazyce
Essential oil components (EOCs) are known for their antifungal properties; however, their high volatility limits their application as antimicrobial agents. Strategies used for controlling the volatility of EOCs include encapsulation or loading into porous materials. This study evaluated the in vitro antifungal activity of selected EOCs (carvacrol, cinnamaldehyde, eugenol and thymol) against the fungus Aspergillus niger when loaded into MCM-41 and -cyclodextrin (-CD). Carvacrol and thymol in Mobil Composition of Matter No. 41 (MCM-41) displayed remarkable enhanced antifungal properties in comparison to the pure or -CD-encapsulated EOCs. In fact, carvacrol and thymol were able to maintain antifungal activity and inhibit fungal growth for 30 days, suggesting better applicability of these EOCs as natural preservatives.
Název v anglickém jazyce
Antifungal effect of essential oil components against Aspergillus niger when loaded into silica mesoporous supports
Popis výsledku anglicky
Essential oil components (EOCs) are known for their antifungal properties; however, their high volatility limits their application as antimicrobial agents. Strategies used for controlling the volatility of EOCs include encapsulation or loading into porous materials. This study evaluated the in vitro antifungal activity of selected EOCs (carvacrol, cinnamaldehyde, eugenol and thymol) against the fungus Aspergillus niger when loaded into MCM-41 and -cyclodextrin (-CD). Carvacrol and thymol in Mobil Composition of Matter No. 41 (MCM-41) displayed remarkable enhanced antifungal properties in comparison to the pure or -CD-encapsulated EOCs. In fact, carvacrol and thymol were able to maintain antifungal activity and inhibit fungal growth for 30 days, suggesting better applicability of these EOCs as natural preservatives.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
ISSN
0022-5142
e-ISSN
—
Svazek periodika
95
Číslo periodika v rámci svazku
14
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
2824-2831
Kód UT WoS článku
000362367400006
EID výsledku v databázi Scopus
—