Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F17%3A43913528" target="_blank" >RIV/60461373:22310/17:43913528 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22320/17:43913528 RIV/60461373:22330/17:43913528 RIV/60461373:22340/17:43913528 RIV/60461373:22810/17:43913528

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kniha je rozdělena na dva díly: Díl I. Provozní měření a Díl II. Řízení technologických procesů. Úvodní část I seznamuje se základními pojmy a způsoby kreslení a označování měřicích a řídicích obvodů, s obecnými vlastnostmi měřicích přístrojů, včetně podkapitoly o nejistotách měření (kap. 1). Tématem kap. 2 je problematika měření a sběru dat pomocí počítače, základy komunikace v informačních a průmyslových sítích, charakteristika sběrnic a softwaru pro sběr a zpracování dat. Část II je věnována měření technologických veličin. Těžiště této části II spočívá ve vysvětlení principů a metod měření technologických veličin a v popisu příslušného přístrojového vybavení: měření teploty (kap. 3), tlaku (kap. 4), hladiny (kap. 5), průtoku (kap. 6), množství tepla (kap. 7), hmotnosti ? průmyslová vážicí technika (kap. 8), vlhkosti (kap. 9), složení kapalných a plynných směsí (kap. 10) a měření velikosti částic, pórů a pórovitosti materiálu (kap. 11). Tématice řízení procesů je věnován Díl II. Část III podrobně popisuje tématiku řízení výrobních procesů. V kap. 12 jsou zopakovány základní pojmy, kap. 13 pojednává o matematických modelech a kap. 14 se zabývá simulací řešení rovnic matematických modelů. V kap. 15, věnované řízení procesů, jsou analyzovány vlastnosti regulovaných soustav jejich dynamické chování, včetně akčních členů a jejich vlastností, popisu vlastností a funkce regulátorů a sestavení regulačního obvodu. Kap. 16 je věnována logickému řízení, které se často uplatňuje, zejména při řízení dávkových procesů, které jsou uvedeny v kap. 17. Kap. 18 až 20 seznamují s moderními počítačovými řídicími a informačními systémy. Část IV je věnována ukázkám laboratorních a průmyslových aplikací řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Kap. 21 se zabývá řízením modelových a laboratorních stanic, kap. 22 řízením průmyslových procesů v potravinářství a biotechnologiích a kap. 23 pojednává o aplikacích řízení v chemických a ostatních výrobách.

  • Název v anglickém jazyce

    Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes

  • Popis výsledku anglicky

    The book is divided in two volumes: Vol. I Process Measurement and Vol. II Process Control. Ch. 1 introduces basic terminology, drawing of loop block diagrams and symbols used for measurement and control loops; common properties of measuring instruments; and a subchapter devoted to uncertainty of the measurement. Ch. 2 describes computer data acquisition; communication in information and industrial networks; and characteristics of computer buses, data processing and data acquisition software. Part II is dedicated to the measurement of technological parameters. The focal point is the explanation of principles and methods used in process measurement of technological quantities and the description of instrumentation for measurement of temperature (Ch. 3); pressure (Ch. 4); flow rate (Ch. 5); level height (Ch. 6); heat (Ch. 7); weight and industrial weighing systems (Ch. 8); moisture (Ch. 9); composition (Ch. 10); and size of particle, pores and porous materials (Ch 11). The Vol. II Process Control is devoted to description of process control. Part III describes the control of engineering and technological processes. Ch. 12 repeats basic terminology, Ch. 13 explains mathematical models, and Ch. 14 is focused on simulation and solving of equations of mathematical models. Ch. 15 analyses individual parameters of controlled systems and their dynamic behaviour including actuators and their properties. Ch. 16 is devoted to the logic control systems, which are involved in industry, especially for the batch processes control introduced in Ch. 17. Ch. 18 to 20 present modern computer control and information systems. Part IV gives examples of laboratory and industrial applications of control systems in chemical, food and biotechnological processes. Ch. 21 deals with control of model and laboratory stations, Ch. 22 with management and control of operations in food technologies and biotechnologies, and Ch. 23 with utilisation of control systems in chemical and other productions.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20205 - Automation and control systems

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7418-283-9

  • Počet stran knihy

    1200

  • Název nakladatele

    Key Publishing s.r.o.

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Kód UT WoS knihy