Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F17%3A43913528" target="_blank" >RIV/60461373:22310/17:43913528 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22320/17:43913528 RIV/60461373:22330/17:43913528 RIV/60461373:22340/17:43913528 RIV/60461373:22810/17:43913528
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha je rozdělena na dva díly: Díl I. Provozní měření a Díl II. Řízení technologických procesů. Úvodní část I seznamuje se základními pojmy a způsoby kreslení a označování měřicích a řídicích obvodů, s obecnými vlastnostmi měřicích přístrojů, včetně podkapitoly o nejistotách měření (kap. 1). Tématem kap. 2 je problematika měření a sběru dat pomocí počítače, základy komunikace v informačních a průmyslových sítích, charakteristika sběrnic a softwaru pro sběr a zpracování dat. Část II je věnována měření technologických veličin. Těžiště této části II spočívá ve vysvětlení principů a metod měření technologických veličin a v popisu příslušného přístrojového vybavení: měření teploty (kap. 3), tlaku (kap. 4), hladiny (kap. 5), průtoku (kap. 6), množství tepla (kap. 7), hmotnosti ? průmyslová vážicí technika (kap. 8), vlhkosti (kap. 9), složení kapalných a plynných směsí (kap. 10) a měření velikosti částic, pórů a pórovitosti materiálu (kap. 11). Tématice řízení procesů je věnován Díl II. Část III podrobně popisuje tématiku řízení výrobních procesů. V kap. 12 jsou zopakovány základní pojmy, kap. 13 pojednává o matematických modelech a kap. 14 se zabývá simulací řešení rovnic matematických modelů. V kap. 15, věnované řízení procesů, jsou analyzovány vlastnosti regulovaných soustav jejich dynamické chování, včetně akčních členů a jejich vlastností, popisu vlastností a funkce regulátorů a sestavení regulačního obvodu. Kap. 16 je věnována logickému řízení, které se často uplatňuje, zejména při řízení dávkových procesů, které jsou uvedeny v kap. 17. Kap. 18 až 20 seznamují s moderními počítačovými řídicími a informačními systémy. Část IV je věnována ukázkám laboratorních a průmyslových aplikací řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Kap. 21 se zabývá řízením modelových a laboratorních stanic, kap. 22 řízením průmyslových procesů v potravinářství a biotechnologiích a kap. 23 pojednává o aplikacích řízení v chemických a ostatních výrobách.
Název v anglickém jazyce
Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes
Popis výsledku anglicky
The book is divided in two volumes: Vol. I Process Measurement and Vol. II Process Control. Ch. 1 introduces basic terminology, drawing of loop block diagrams and symbols used for measurement and control loops; common properties of measuring instruments; and a subchapter devoted to uncertainty of the measurement. Ch. 2 describes computer data acquisition; communication in information and industrial networks; and characteristics of computer buses, data processing and data acquisition software. Part II is dedicated to the measurement of technological parameters. The focal point is the explanation of principles and methods used in process measurement of technological quantities and the description of instrumentation for measurement of temperature (Ch. 3); pressure (Ch. 4); flow rate (Ch. 5); level height (Ch. 6); heat (Ch. 7); weight and industrial weighing systems (Ch. 8); moisture (Ch. 9); composition (Ch. 10); and size of particle, pores and porous materials (Ch 11). The Vol. II Process Control is devoted to description of process control. Part III describes the control of engineering and technological processes. Ch. 12 repeats basic terminology, Ch. 13 explains mathematical models, and Ch. 14 is focused on simulation and solving of equations of mathematical models. Ch. 15 analyses individual parameters of controlled systems and their dynamic behaviour including actuators and their properties. Ch. 16 is devoted to the logic control systems, which are involved in industry, especially for the batch processes control introduced in Ch. 17. Ch. 18 to 20 present modern computer control and information systems. Part IV gives examples of laboratory and industrial applications of control systems in chemical, food and biotechnological processes. Ch. 21 deals with control of model and laboratory stations, Ch. 22 with management and control of operations in food technologies and biotechnologies, and Ch. 23 with utilisation of control systems in chemical and other productions.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
20205 - Automation and control systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7418-283-9
Počet stran knihy
1200
Název nakladatele
Key Publishing s.r.o.
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS knihy
—