Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F18%3A43916812" target="_blank" >RIV/60461373:22310/18:43916812 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Foaming with wheat flour is a new processing technique for the preparation of porous ceramics. This contribution presents rheological studies of hydroxyapatite (HA) suspensions and describes the preparation of highly porous HA ceramics using this new technique. Suspensions with 30, 35 and 40 wt.% HA and different types and amounts of deflocculants have been prepared and quantitatively characterized via rotational viscometry. Further rheological studies have been performed for optimized suspensions with 35 wt.% HA and 0.7 wt.% polyelectrolyte solution (Dolapix CE64), to which 10 and 30 vol.% of corn starch or 20 vol.% of wheat flour, have been added. After foaming of the wheat-flour-containing suspensions via mechanical agitation, highly porous HA ceramics are obtained with 82-83 % porosity after firing at 850 °C. Microscopic image analysis and mercury intrusion porosimetry are used to characterize the hierarchical microstructure of HA ceramics with its partially sintered matrix.

  • Název v anglickém jazyce

    Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics

  • Popis výsledku anglicky

    Foaming with wheat flour is a new processing technique for the preparation of porous ceramics. This contribution presents rheological studies of hydroxyapatite (HA) suspensions and describes the preparation of highly porous HA ceramics using this new technique. Suspensions with 30, 35 and 40 wt.% HA and different types and amounts of deflocculants have been prepared and quantitatively characterized via rotational viscometry. Further rheological studies have been performed for optimized suspensions with 35 wt.% HA and 0.7 wt.% polyelectrolyte solution (Dolapix CE64), to which 10 and 30 vol.% of corn starch or 20 vol.% of wheat flour, have been added. After foaming of the wheat-flour-containing suspensions via mechanical agitation, highly porous HA ceramics are obtained with 82-83 % porosity after firing at 850 °C. Microscopic image analysis and mercury intrusion porosimetry are used to characterize the hierarchical microstructure of HA ceramics with its partially sintered matrix.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20504 - Ceramics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-17899S" target="_blank" >GA18-17899S: Částečně a plně slinutá keramika - příprava, mikrostruktura, vlastnosti, modelování a teorie slinování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides – Glycoscience

  • ISBN

    978-80-86238-80-7

  • ISSN

    2336-6796

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    132-137

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    7. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku