Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F18%3A43916812" target="_blank" >RIV/60461373:22310/18:43916812 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics
Popis výsledku v původním jazyce
Foaming with wheat flour is a new processing technique for the preparation of porous ceramics. This contribution presents rheological studies of hydroxyapatite (HA) suspensions and describes the preparation of highly porous HA ceramics using this new technique. Suspensions with 30, 35 and 40 wt.% HA and different types and amounts of deflocculants have been prepared and quantitatively characterized via rotational viscometry. Further rheological studies have been performed for optimized suspensions with 35 wt.% HA and 0.7 wt.% polyelectrolyte solution (Dolapix CE64), to which 10 and 30 vol.% of corn starch or 20 vol.% of wheat flour, have been added. After foaming of the wheat-flour-containing suspensions via mechanical agitation, highly porous HA ceramics are obtained with 82-83 % porosity after firing at 850 °C. Microscopic image analysis and mercury intrusion porosimetry are used to characterize the hierarchical microstructure of HA ceramics with its partially sintered matrix.
Název v anglickém jazyce
Foaming with wheat flour and starch – a new processing technique to obtain highly porous hydroxyapatite ceramics
Popis výsledku anglicky
Foaming with wheat flour is a new processing technique for the preparation of porous ceramics. This contribution presents rheological studies of hydroxyapatite (HA) suspensions and describes the preparation of highly porous HA ceramics using this new technique. Suspensions with 30, 35 and 40 wt.% HA and different types and amounts of deflocculants have been prepared and quantitatively characterized via rotational viscometry. Further rheological studies have been performed for optimized suspensions with 35 wt.% HA and 0.7 wt.% polyelectrolyte solution (Dolapix CE64), to which 10 and 30 vol.% of corn starch or 20 vol.% of wheat flour, have been added. After foaming of the wheat-flour-containing suspensions via mechanical agitation, highly porous HA ceramics are obtained with 82-83 % porosity after firing at 850 °C. Microscopic image analysis and mercury intrusion porosimetry are used to characterize the hierarchical microstructure of HA ceramics with its partially sintered matrix.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20504 - Ceramics
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-17899S" target="_blank" >GA18-17899S: Částečně a plně slinutá keramika - příprava, mikrostruktura, vlastnosti, modelování a teorie slinování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides – Glycoscience
ISBN
978-80-86238-80-7
ISSN
2336-6796
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
132-137
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
7. 11. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—