Biologická rozložitelnost vybraných sladivých látek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F13%3A43895450" target="_blank" >RIV/60461373:22320/13:43895450 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologická rozložitelnost vybraných sladivých látek
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na zkoumání biologické rozložitelnosti vybraných sladivých látek, které jsou v tuto chvíli schváleny a používány pro doslazování v potravinářském průmyslu či jako stolní sladidla. Pro hodnocení biologické rozložitelnosti bude využito neadaptované i adaptované inokulum. Na základě těchto testů bude vyhodnocena biologická rozložitelnost sledovaných sladivých látek. Pro sledování biologické rozložitelnosti jsou použity dvě metodiky stanovení biologické rozložitelnosti ČSN ISO 10707 Jakostvod - Hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí - Metoda stanovení biochemické spotřeby kyslíku (v uzavřených lahvičkách) a ČSN ISO 14593 Jakost vod - Hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí - Metoda stanovení anorganického uhlíku v těsně uzavřených lahvičkách (CO2 headspace metoda).
Název v anglickém jazyce
Biodegradation of selected sweetening substances
Popis výsledku anglicky
This work deals with ultimate easily biological biodegradability of selected sweetening compounds. Choose of individual sweetening compounds was based on local availability and occurrence in bussiness network. To tests of biological biodegradability theywere selected sweetening compouds, specifically: acesulfame, sucralose, saccharin, cyclamate. As a sources of sweetening compounds were used commercially available products for monitoring biological biodegradability. It is also discussed environmental impact of individual sweeteners and their occurrence in the waters. In the conclusion there is discussed the issue of removal of sweetening compouds in the process at water treatment plants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DJ - Znečištění a kontrola vody
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vodárenská biologie 2013
ISBN
978-80-86832-70-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
180-182
Název nakladatele
Vodní zdroje Ekomonitor spol.s r.o.
Místo vydání
Chrudim
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—