Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologická rozložitelnost vybraných sladivých látek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F13%3A43895450" target="_blank" >RIV/60461373:22320/13:43895450 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biologická rozložitelnost vybraných sladivých látek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na zkoumání biologické rozložitelnosti vybraných sladivých látek, které jsou v tuto chvíli schváleny a používány pro doslazování v potravinářském průmyslu či jako stolní sladidla. Pro hodnocení biologické rozložitelnosti bude využito neadaptované i adaptované inokulum. Na základě těchto testů bude vyhodnocena biologická rozložitelnost sledovaných sladivých látek. Pro sledování biologické rozložitelnosti jsou použity dvě metodiky stanovení biologické rozložitelnosti ČSN ISO 10707 Jakostvod - Hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí - Metoda stanovení biochemické spotřeby kyslíku (v uzavřených lahvičkách) a ČSN ISO 14593 Jakost vod - Hodnocení úplné aerobní biologické rozložitelnosti organických látek ve vodním prostředí - Metoda stanovení anorganického uhlíku v těsně uzavřených lahvičkách (CO2 headspace metoda).

  • Název v anglickém jazyce

    Biodegradation of selected sweetening substances

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with ultimate easily biological biodegradability of selected sweetening compounds. Choose of individual sweetening compounds was based on local availability and occurrence in bussiness network. To tests of biological biodegradability theywere selected sweetening compouds, specifically: acesulfame, sucralose, saccharin, cyclamate. As a sources of sweetening compounds were used commercially available products for monitoring biological biodegradability. It is also discussed environmental impact of individual sweeteners and their occurrence in the waters. In the conclusion there is discussed the issue of removal of sweetening compouds in the process at water treatment plants.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    DJ - Znečištění a kontrola vody

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vodárenská biologie 2013

  • ISBN

    978-80-86832-70-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    180-182

  • Název nakladatele

    Vodní zdroje Ekomonitor spol.s r.o.

  • Místo vydání

    Chrudim

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku