Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení aerobní biologické rozložitelnosti alternativních sladidel

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F15%3A43899676" target="_blank" >RIV/60461373:22320/15:43899676 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení aerobní biologické rozložitelnosti alternativních sladidel

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biologická rozložitelnost sladivých látek je tématem, které je stále více a detailněji zkoumáno. Práce svým způsobem navazuje na provedená pozorování emise sladivých látek do prostředí s cílem zodpovědět otázku ekologické vhodnosti použití jednotlivých sladivých látek s pozorovaným perzistentním charakterem. Pro sledování biologické rozložitelnosti byla vybrána dvě skupinová stanovení založená na sledování uvolněného CO2 a DOC (rozpuštěný organický uhlík) jakožto nejvhodnější parametry pro hodnocení úplné biologické rozložitelnosti. Díky využití těchto metodik práce hodnotí i rozložitelnost všech meziproduktů biologického rozkladu spolu se sledováním toxického působení meziproduktů biologického rozkladu na inokulum.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of aerobic biodegradation of alternative sweeteners

  • Popis výsledku anglicky

    Biodegradability of sweetening agents is a topic that is more and more detail examined. This work continues its way to making observations of emissions of sweetening substances into the environment in order to answer the question of ecological suitability of use of individual sweetening agents with the observed persistent character. For monitoring biodegradability it has been selected two groups of determination based on the monitoring of released CO2 and DOC (dissolved organic carbon) as the most suitable parameters for assessing the ultimate biodegradability. Through the use of these methods the work evaluates also the degradability of all intermediate products of biodegradation together with monitoring of toxic effects of biodegradation intermediates on the inoculum.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DJ - Znečištění a kontrola vody

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    GRANT journal

  • ISSN

    1805-062X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    121 - 125

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus