Stanovení aerobní biologické rozložitelnosti alternativních sladidel
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F15%3A43899676" target="_blank" >RIV/60461373:22320/15:43899676 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení aerobní biologické rozložitelnosti alternativních sladidel
Popis výsledku v původním jazyce
Biologická rozložitelnost sladivých látek je tématem, které je stále více a detailněji zkoumáno. Práce svým způsobem navazuje na provedená pozorování emise sladivých látek do prostředí s cílem zodpovědět otázku ekologické vhodnosti použití jednotlivých sladivých látek s pozorovaným perzistentním charakterem. Pro sledování biologické rozložitelnosti byla vybrána dvě skupinová stanovení založená na sledování uvolněného CO2 a DOC (rozpuštěný organický uhlík) jakožto nejvhodnější parametry pro hodnocení úplné biologické rozložitelnosti. Díky využití těchto metodik práce hodnotí i rozložitelnost všech meziproduktů biologického rozkladu spolu se sledováním toxického působení meziproduktů biologického rozkladu na inokulum.
Název v anglickém jazyce
Determination of aerobic biodegradation of alternative sweeteners
Popis výsledku anglicky
Biodegradability of sweetening agents is a topic that is more and more detail examined. This work continues its way to making observations of emissions of sweetening substances into the environment in order to answer the question of ecological suitability of use of individual sweetening agents with the observed persistent character. For monitoring biodegradability it has been selected two groups of determination based on the monitoring of released CO2 and DOC (dissolved organic carbon) as the most suitable parameters for assessing the ultimate biodegradability. Through the use of these methods the work evaluates also the degradability of all intermediate products of biodegradation together with monitoring of toxic effects of biodegradation intermediates on the inoculum.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DJ - Znečištění a kontrola vody
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
GRANT journal
ISSN
1805-062X
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
121 - 125
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—