Způsob zvyšování výtěžku řepkového oleje při jeho výrobě z řepkového semene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F20%3A43920751" target="_blank" >RIV/60461373:22320/20:43920751 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob zvyšování výtěžku řepkového oleje při jeho výrobě z řepkového semene
Popis výsledku v původním jazyce
Při lisování řepkového oleje z řepkového semene zůstává velká část oleje zachycena v pokrutinách. Způsob podle vynálezu umožňuje tento olej získat a následně využít jako cenný produkt. Způsob zvyšování výtěžku oleje spočívá v zahřívání pokrutin z lisování oleje na teplotu, při které dojde k uvolnění řepkového oleje v podobě par do parní fáze. Po ochlazení par na normální teplotu pak dojde ke zpětné kondenzaci par. Teplotu zahřívání pokrutin je potřeba volit s ohledem na teplotní stabilitu řepkového oleje, aby nedocházelo k jeho tepelné degradaci. Postup podle vynálezu umožňuje získat až 32 % řepkového oleje (vztaženo na hmotnost pokrutin před zahříváním).
Název v anglickém jazyce
Method for increasing the rapeseed oil yield iproduction from rapeseed
Popis výsledku anglicky
By rapeseed oil pressing from rapeseed, a large part of the oil remains trapped in the oilcake. The process according to the invention makes it possible to obtain this oil and subsequently use it as a valuable product. The method of increasing the oil yield consists in heating the cake from the oil pressing to a temperature at which rapeseed oil is released in the form of vapors into the vapor phase. After the vapors are cooled to normal temperature, the vapors will condense back. The heating temperature of the cake must be chosen with regard to the temperature stability of rapeseed oil in order to avoid its thermal degradation. The process according to the invention makes it possible to obtain up to 32% of rapeseed oil (based on the weight of the cake before heating).
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02020443" target="_blank" >TH02020443: Termické zpracování vedlejších zemědělských produktů na látky využitelné jako biosložky pohonných hmot</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
308681
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
8. 12. 2020
Název vlastníka
Vysoká škoíla chemicko-technologická v Praze
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence