Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsob zvyšování výtěžku řepkového oleje při jeho výrobě z řepkového semene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F20%3A43920751" target="_blank" >RIV/60461373:22320/20:43920751 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsob zvyšování výtěžku řepkového oleje při jeho výrobě z řepkového semene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při lisování řepkového oleje z řepkového semene zůstává velká část oleje zachycena v pokrutinách. Způsob podle vynálezu umožňuje tento olej získat a následně využít jako cenný produkt. Způsob zvyšování výtěžku oleje spočívá v zahřívání pokrutin z lisování oleje na teplotu, při které dojde k uvolnění řepkového oleje v podobě par do parní fáze. Po ochlazení par na normální teplotu pak dojde ke zpětné kondenzaci par. Teplotu zahřívání pokrutin je potřeba volit s ohledem na teplotní stabilitu řepkového oleje, aby nedocházelo k jeho tepelné degradaci. Postup podle vynálezu umožňuje získat až 32 % řepkového oleje (vztaženo na hmotnost pokrutin před zahříváním).

  • Název v anglickém jazyce

    Method for increasing the rapeseed oil yield iproduction from rapeseed

  • Popis výsledku anglicky

    By rapeseed oil pressing from rapeseed, a large part of the oil remains trapped in the oilcake. The process according to the invention makes it possible to obtain this oil and subsequently use it as a valuable product. The method of increasing the oil yield consists in heating the cake from the oil pressing to a temperature at which rapeseed oil is released in the form of vapors into the vapor phase. After the vapors are cooled to normal temperature, the vapors will condense back. The heating temperature of the cake must be chosen with regard to the temperature stability of rapeseed oil in order to avoid its thermal degradation. The process according to the invention makes it possible to obtain up to 32% of rapeseed oil (based on the weight of the cake before heating).

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH02020443" target="_blank" >TH02020443: Termické zpracování vedlejších zemědělských produktů na látky využitelné jako biosložky pohonných hmot</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    308681

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    8. 12. 2020

  • Název vlastníka

    Vysoká škoíla chemicko-technologická v Praze

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence