Ekonomika a vzhled masa při dekontaminaci kyselinou mléčnou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00006885" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00006885 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomika a vzhled masa při dekontaminaci kyselinou mléčnou
Popis výsledku v původním jazyce
Dekontaminace povrchu masa kyselinou mléčnou se všeobecně používá. V rámci ověřování této metody jsme se kromě hodnocení údržnosti zabývali i některými dalšími aspekty. Jednou ze studií bylo ověření nákladů na dekontaminaci. Ukázalo se, že nepatrné náklady jsou kompenzovány snížením hmotnostních ztrát při rychlozchlazování jatečně upravených těl. Ukázalo se, že postřik kyselinou mléčnou vyvolá na povrchu změny, které vedou ke sníženému odparu vody, zmenší se tak hmotnostní ztráty, takže se to projeví ekonomicky. Překážkou používání kyseliny mléčné na povrchu by mohly být barevné změny. Byl zkoušen vliv povrchového ošetření na barvu masa. Vedlo to ke světlejším barvě masa, jsou nepatrné rozdíly v barevném odstínu. Souřadnice a* a b*. Podobné efektybylyzjištěny i prostřednictvím videoanalýzy. Přepočet reflekčních spekter na podíl jednotlivých forem hemových barviv ukázal, že ošetření nemá významný vliv.
Název v anglickém jazyce
Economy and appearence of meat after decontamination by lactic acid
Popis výsledku anglicky
Dekontaminace povrchu masa kyselinou mléčnou se všeobecně používá. V rámci ověřování této metody jsme se kromě hodnocení údržnosti zabývali i některými dalšími aspekty. Jednou ze studií bylo ověření nákladů na dekontaminaci. Ukázalo se, že nepatrné náklady jsou kompenzovány snížením hmotnostních ztrát při rychlozchlazování jatečně upravených těl. Ukázalo se, že postřik kyselinou mléčnou vyvolá na povrchu změny, které vedou ke sníženému odparu vody, zmenší se tak hmotnostní ztráty, takže se to projeví ekonomicky. Překážkou používání kyseliny mléčné na povrchu by mohly být barevné změny. Byl zkoušen vliv povrchového ošetření na barvu masa. Vedlo to ke světlejším barvě masa, jsou nepatrné rozdíly v barevném odstínu. Souřadnice a* a b*. Podobné efektybylyzjištěny i prostřednictvím videoanalýzy. Přepočet reflekčních spekter na podíl jednotlivých forem hemových barviv ukázal, že ošetření nemá významný vliv.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
5. konference Výživa, potraviny-legislativa
ISBN
80-227-1767-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
124-132
Název nakladatele
Slovak University of Technology
Místo vydání
Detva
Místo konání akce
Detva
Datum konání akce
17. 6. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—