Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biological detoxification of coffee husk by Rhizopus sp. by solid state fermentation using a column bioreactor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00007308" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00007308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biological detoxification of coffee husk by Rhizopus sp. by solid state fermentation using a column bioreactor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Most of the fungi that are able to degrade caffeine and tannin belong to the Penicillium and Aspergillus genera. Biotechnological detoxification of coffee husk by a grass fungi have a great potential for animal feed application. Solid state fermentationwas carried out by Rhizopus sp. to improve the nutrition quality of coffee husk, due to the degradation of anti-nutricional and anti-physiological compounds. Optimization of bioprocess parameters were conducted using factorial design and surface res ponse. The best detoxification levels in erlenmeyer flasks (86% of caffeine and 58% of tannin decrease) were obtained with 75% moisture, at pH 6,5 and 28 °C after 7 days. The inoculum concentration did not affect the metabolization of toxic compounds by the fungal culture. The initial moisture content was the most important factor on the detoxification for both compounds. In order to study the effect of aeration in detoxification, the solid state fermentation was conducted in a column bioreac

  • Název v anglickém jazyce

    Biological detoxification of coffee husk by Rhizopus sp. by solid state fermentation using a column bioreactor

  • Popis výsledku anglicky

    Most of the fungi that are able to degrade caffeine and tannin belong to the Penicillium and Aspergillus genera. Biotechnological detoxification of coffee husk by a grass fungi have a great potential for animal feed application. Solid state fermentationwas carried out by Rhizopus sp. to improve the nutrition quality of coffee husk, due to the degradation of anti-nutricional and anti-physiological compounds. Optimization of bioprocess parameters were conducted using factorial design and surface res ponse. The best detoxification levels in erlenmeyer flasks (86% of caffeine and 58% of tannin decrease) were obtained with 75% moisture, at pH 6,5 and 28 °C after 7 days. The inoculum concentration did not affect the metabolization of toxic compounds by the fungal culture. The initial moisture content was the most important factor on the detoxification for both compounds. In order to study the effect of aeration in detoxification, the solid state fermentation was conducted in a column bioreac

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F00%2F0575" target="_blank" >GA104/00/0575: Biodegradace fenolických látek z vody a vodních sedimentů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    15th International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2002

  • ISBN

    80-86059-33-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    1-2

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher

  • Místo vydání

    Prague

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    25. 8. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku