Falšování mléka výrobků z mléka a s podílem mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008367" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Falšování mléka výrobků z mléka a s podílem mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Tekuté mléko je nejčastěji falšováno přídavkem vody a tak snížením podílu sušiny. Ostatní výrobky, zvláště pak označované jako smetanové mohou obsahovat nižší podíl smetany jako poměrně drahé suroviny (mléčného tuku, mléčné sušiny) než je požadováno příslušnou vyhláškou popřípadě deklarováno na obale. Chybějící tuk je pak možno nahradit přídavkem např. rostlinných tuků. Mléko obecně může být ve výrobku nahrazeno např. syrovátkou nebo sojovým preparátem nebo přídavkem nejrůznějších aditiv (barviv, stabilizátorů, emulgátorů, plnidel) k zajištění požadovaných technologických a organoleptických vlastností.
Název v anglickém jazyce
Adulteration milk and milk product
Popis výsledku anglicky
The recent Czech Food law No 110/1997 as amended specifies the qualitative parameters of milk and milk products. Milk is often adulterated by addition of water, other products can contain lower content of milk cream (milk fat, milk matter) as the most expensive raw material than is acquired by decree or declared on the packaging.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Praktická příručka výrobce a prodejce potravin, 20.aktualizace
ISBN
80-86229-05-X
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
1-14
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Verlag Dashofer
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—