Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Falšování mléka výrobků z mléka a s podílem mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008367" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008367 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Falšování mléka výrobků z mléka a s podílem mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tekuté mléko je nejčastěji falšováno přídavkem vody a tak snížením podílu sušiny. Ostatní výrobky, zvláště pak označované jako smetanové mohou obsahovat nižší podíl smetany jako poměrně drahé suroviny (mléčného tuku, mléčné sušiny) než je požadováno příslušnou vyhláškou popřípadě deklarováno na obale. Chybějící tuk je pak možno nahradit přídavkem např. rostlinných tuků. Mléko obecně může být ve výrobku nahrazeno např. syrovátkou nebo sojovým preparátem nebo přídavkem nejrůznějších aditiv (barviv, stabilizátorů, emulgátorů, plnidel) k zajištění požadovaných technologických a organoleptických vlastností.

  • Název v anglickém jazyce

    Adulteration milk and milk product

  • Popis výsledku anglicky

    The recent Czech Food law No 110/1997 as amended specifies the qualitative parameters of milk and milk products. Milk is often adulterated by addition of water, other products can contain lower content of milk cream (milk fat, milk matter) as the most expensive raw material than is acquired by decree or declared on the packaging.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Praktická příručka výrobce a prodejce potravin, 20.aktualizace

  • ISBN

    80-86229-05-X

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    1-14

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Verlag Dashofer

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly