Falšování výrobků s podílem kakaa a čokolády
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008369" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008369 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Falšování výrobků s podílem kakaa a čokolády
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt v původním jazyce: Kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek nebo čokoláda většinou představují jednu z nejdražších surovin použitých při výrobě kakaových a čokoládových výrobků, nebo cukrovinek a dalších výrobků s podílem kakaa nebo čokolády. Uvedené výrobky jsou falšovány především vědomým snížením obsahu kakaových částí popřípadě jeho maskováním přídavkem jiných tuků. Tyto výrobky jsou v Evropské unii i České republice jednoznačně legislativně definovány. Složení kakaa, kakaového výrobku,čokolády nebo čokoládového výrobku by vždy mělo odpovídat deklarovanému a vyhláškou 76/20003 požadovanému podílu kakaového másla a kakaové sušiny, tj. obsah látek specifických pro kakaové málo by měl odpovídat jeho podílu ve výrobku (např. obsah tuku, zastoupení jednotlivých mastných kyselin a triacylglycerolů, obsah a složení fytosterolů a theobrominu a kofeinu).
Název v anglickém jazyce
Adulteration of product containing cacao and chocolate
Popis výsledku anglicky
Cacao, Chocolate and chocolate confectionaries are often adulterated by lowering of cacao butter content or by replacing cacao by addition of other fats. Increases in the price of cocoa butter, cocoa and chocolate have led to a search for alternatives cocoa butter substitutes, equivalents or non-lauric fat. Real cocoa butter content can be estimated according to several chemical parameters (fat content, composition of fatty acids and triacylgrycerols, phytosterols, theobromine and caffeine)
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Praktická příručka výrobce a prodejce potravin, 20.aktualizace
ISBN
80-86229-05-X
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
1-12
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Verlag Dashofer
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—