Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Falšování výrobků s podílem kakaa a čokolády

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008369" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008369 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Falšování výrobků s podílem kakaa a čokolády

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Abstrakt v původním jazyce: Kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek nebo čokoláda většinou představují jednu z nejdražších surovin použitých při výrobě kakaových a čokoládových výrobků, nebo cukrovinek a dalších výrobků s podílem kakaa nebo čokolády. Uvedené výrobky jsou falšovány především vědomým snížením obsahu kakaových částí popřípadě jeho maskováním přídavkem jiných tuků. Tyto výrobky jsou v Evropské unii i České republice jednoznačně legislativně definovány. Složení kakaa, kakaového výrobku,čokolády nebo čokoládového výrobku by vždy mělo odpovídat deklarovanému a vyhláškou 76/20003 požadovanému podílu kakaového másla a kakaové sušiny, tj. obsah látek specifických pro kakaové málo by měl odpovídat jeho podílu ve výrobku (např. obsah tuku, zastoupení jednotlivých mastných kyselin a triacylglycerolů, obsah a složení fytosterolů a theobrominu a kofeinu).

  • Název v anglickém jazyce

    Adulteration of product containing cacao and chocolate

  • Popis výsledku anglicky

    Cacao, Chocolate and chocolate confectionaries are often adulterated by lowering of cacao butter content or by replacing cacao by addition of other fats. Increases in the price of cocoa butter, cocoa and chocolate have led to a search for alternatives cocoa butter substitutes, equivalents or non-lauric fat. Real cocoa butter content can be estimated according to several chemical parameters (fat content, composition of fatty acids and triacylgrycerols, phytosterols, theobromine and caffeine)

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Praktická příručka výrobce a prodejce potravin, 20.aktualizace

  • ISBN

    80-86229-05-X

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Verlag Dashofer

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly