Application of membrane separation techniques in starch refinement - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008399" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008399 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of membrane separation techniques in starch refinement - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of starch refinement is the most possible removing of suspension containing fine particles (turbidity) and dissolved high- and low-molecular non-sugar impurities.The eventual replacement of conventional refining techniques by membrane types wouldcut amount of waste material due to the reduction of used filtration aids, which cannot be utilised any further. For this purpose , samples of commercial hydrolysates from wheat starch obtained by acid and enzymatic hydrolysis were treated by ultrafiltration on different filtration units equipped with varous inorganic membranes (Membralox, Tami). The main pore size of used membranes was 20-100 nm. The result showed that the amount of macromolecules removed by ultrafiltration was so low. The ultrafiltration affected mainly proteins and colour compounds were decolourised by 60-74 %.
Název v anglickém jazyce
Application of membrane separation techniques in starch refinement - sborník
Popis výsledku anglicky
The aim of starch refinement is the most possible removing of suspension containing fine particles (turbidity) and dissolved high- and low-molecular non-sugar impurities.The eventual replacement of conventional refining techniques by membrane types wouldcut amount of waste material due to the reduction of used filtration aids, which cannot be utilised any further. For this purpose , samples of commercial hydrolysates from wheat starch obtained by acid and enzymatic hydrolysis were treated by ultrafiltration on different filtration units equipped with varous inorganic membranes (Membralox, Tami). The main pore size of used membranes was 20-100 nm. The result showed that the amount of macromolecules removed by ultrafiltration was so low. The ultrafiltration affected mainly proteins and colour compounds were decolourised by 60-74 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PERMEA 2003
ISBN
80-227-1922-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
100
Strana od-do
69
Název nakladatele
Slovak Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Bratislava, Slovakia
Místo konání akce
Tatranské Matliare, Slovakia
Datum konání akce
7. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—