Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sucrose as a raw material

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008478" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008478 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    polština

  • Název v původním jazyce

    Sacharosa jako průmyslová surovina

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sacharosa díky nízké molekulové hmotnosti, optické čistotě, ceně a dostupnosti i tomu, že je krystalická, je atraktivní organickou surovinou z obnovitelných zdrojů. Má ale i vlastnosti, které způsobují, že je využívána velmi málo. Je polyfunkční, přílišpolární na to, aby se rozpouštěla v organických rozpouštědlech, má více chirálních center než je žádoucí pro výrobu necukerných organických látek a glykosidická vazba je citlivá na kyselé prostředí. Snaha po vyšším využití sacharosy je směrována na degradaci sacharosy, modifikaci všech hydroxylových skupin, zabudování sacharosy do makromolekul, částečnou modifikaci a enzymovou synthesu oligosacharidů

  • Název v anglickém jazyce

    Sucrose as a raw material

  • Popis výsledku anglicky

    The attractiveness of sucrose as an organic raw material arises from its low molecular weight, optical purity, crystalline state, and the price that is in the range of the standard organic solvents. However, there are also several reasons for a low utilization of sucrose in chemical industry. Sugars are polyfunctionalized molecules with hydroxyl groups of similar reactivities, are too polar to be soluble in organic solvents except pyridine, dimethyl sulfoxide, or dimethylformamide, they have more chiralcenters than required for non-sugar target structures, and the glycosidic linkage in disaccharides is acid sensitive. Efforts to extend applications of sucrose can be identified in the term of its degradation to compounds with a lesser number of carbon atoms, the modification on all hydroxyl groups, the development of macromolecules, a partial transformation of sucrose, and the enzymatic oligosaccharide synthesis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Waerme Stoffuebertrag.

  • ISSN

    0042-9929

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    651-669

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus