Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stýkání a potýkání cukru a škrobu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918578" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918578 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/402-407.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/402-407.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stýkání a potýkání cukru a škrobu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tranzitní škrob a sacharosa jsou důležité sacharidické meziprodukty složité biosyntézy zásobního škrobu a cukru. Tato syntéza může mít různé poruchy nebo může být geneticky upravená. Existuje onemocnění cukrové třtiny, které hromadí tranzitní škrob v listech na úkor sacharosy. Testuje se produkce GMO na bázi základních cukrovarnických a škrobárenských surovin s cílem ovlivnit tuto biosyntézu k produkci fruktanů. Další část článku se stručně zabývá technologiemi obou sacharidů. Zahájení výroby cukru a škrobu v českých zemích se datuje do první čtvrtiny 19. století. Tyto technologie zahrnují různě uspořádané potravinářské procesy. Vyšší koncentrace škrobu ve šťávách komplikuje výrobu cukru ze třtiny. Glukoso-fruktosové sirupy (isoglukosa) jako enzymový produkt vyrobený ze škrobu jsou potenciálním konkurentem sacharosy. V současné době rozvoji výroby isoglukosy ze škrobu v EU brání především nízká cena cukru a spotřebitelské vnímání negativních dopadů fruktosy na zdraví. Existuje celá řada potravin a pochutin, ve kterých se současně vyskytují škrob i cukr. Obě látky se společně používají také k produkci biodegradabilních plastů či k enkapsulaci citlivých látek. Chemické deriváty jsou častěji vyráběny u škrobu, ty jsou běžně využívány v potravinářském průmyslu. Sacharosa a glukosa mohou být konkurenty při výrobě čistých chemikálií.

  • Název v anglickém jazyce

    SUGAR AND STARCH - KEEPING IN TOUCH AND STRUGGLING

  • Popis výsledku anglicky

    ransit starch and sucrose are the most important saccharide intermediates of the complex biosynthesis of storage starch and sucrose. This synthesis can involve some defects or can be genetically modified. There is a disease of sugar cane by which the transit starch accumulates in the leaves at the expense of sugar. The production of fructans based on genetically modified raw materials normally used for sugar or starch production is tested. The follow-up part of the paper is devoted to the technologies of both carbohydrates. Starch and sucrose production in the Czech lands started in the first quarter of the 19th century. These technologies involve differently organized food processes. As to the cane sugar production - higher concentration of starch complicates the technology. Glucose-fructose syrups (isoglucose) as a products made from starch by enzymes are a potential competitor of sucrose. The growth of the isoglucose production is nowadays impeded in the EU primarily by low sugar prices and by consumer perception of the negative effects of fructose on health. There are many foods and snacks, in which sucrose and starch appears together. They are both also used for the production of biodegradable plastics or for the encapsulation of sensitive materials. Chemical derivatives are produced more often in starch and are commonly used in the food industry. Sucrose and glucose are competitors for the production of clean chemicals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    402-407

  • Kód UT WoS článku

    000503005200003

  • EID výsledku v databázi Scopus