Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah lepku v sirupech jako alternativních sladidlech.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000061" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000061 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah lepku v sirupech jako alternativních sladidlech.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V poslední době se projevuje v rámci reformulací potravin tendence nahrazovat přidané cukry v potravinách jinými typy sladidel. Také v maloobchodní nabídce se vedle náhradních nízkoenergetických sladidel objevila řada sirupů na bázi cereálií, ovoce nebo zahuštěných rostlinných šťáv. Tyto výrobky vyhledávají zejména stoupenci zdravé výživy, z nichž mnozí omezují příjem lepku. Jako zdravější alternativu rafinovaného cukru zařazují tyto výrobky i pacienti s celiakií nebo jinou nesnášenlivostí lepku. Zaměřili jsme se proto na obsah zbytkového lepku v sirupech jako náhradních sladidlech a ve výrobcích, které škrobové, glukózové nebo glukózo -fruktózové sirupy obsahují.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten content in syrups as alternative sweeteners

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, there has been a tendency in food reformulation to replace food sugars with other types of sweeteners. Also in the retail network, besides low-energy sweeteners, a range of syrups based on cereal, fruit or thickened vegetable juices have appeared. These products are mainly looking for a healthy diet supporter, many of them reduce the gluten intake. Patients with celiac disease or with other gluten intolerance use these products as a healthier alternative to refined sugar. Therefore, we focused on the content of residual gluten in syrups as sweeteners and in products containing starch, glucose or glucose-fructose syrups.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů