Obsah lepku v sirupech jako alternativních sladidlech.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000061" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000061 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah lepku v sirupech jako alternativních sladidlech.
Popis výsledku v původním jazyce
V poslední době se projevuje v rámci reformulací potravin tendence nahrazovat přidané cukry v potravinách jinými typy sladidel. Také v maloobchodní nabídce se vedle náhradních nízkoenergetických sladidel objevila řada sirupů na bázi cereálií, ovoce nebo zahuštěných rostlinných šťáv. Tyto výrobky vyhledávají zejména stoupenci zdravé výživy, z nichž mnozí omezují příjem lepku. Jako zdravější alternativu rafinovaného cukru zařazují tyto výrobky i pacienti s celiakií nebo jinou nesnášenlivostí lepku. Zaměřili jsme se proto na obsah zbytkového lepku v sirupech jako náhradních sladidlech a ve výrobcích, které škrobové, glukózové nebo glukózo -fruktózové sirupy obsahují.
Název v anglickém jazyce
Gluten content in syrups as alternative sweeteners
Popis výsledku anglicky
Recently, there has been a tendency in food reformulation to replace food sugars with other types of sweeteners. Also in the retail network, besides low-energy sweeteners, a range of syrups based on cereal, fruit or thickened vegetable juices have appeared. These products are mainly looking for a healthy diet supporter, many of them reduce the gluten intake. Patients with celiac disease or with other gluten intolerance use these products as a healthier alternative to refined sugar. Therefore, we focused on the content of residual gluten in syrups as sweeteners and in products containing starch, glucose or glucose-fructose syrups.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů