13C CP/MAS NMR spectra of pectins: a peak-fitting analysis at the C-6 region
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008521" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008521 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
13C CP/MAS NMR spectra of pectins: a peak-fitting analysis at the C-6 region
Popis výsledku v původním jazyce
Byla naměřena a interpretována 13C CP/MAS NMR spektra pektinů . Vlivy esterifikace a O-acetylace na chemické posuny uhlíků byly sledovány na příkladě modelových vzorků pektátu, pektinátů a jejich acetylovaných derivátů. NMR spektra byla také analyzoványpomocí separace pásů v oblasti signálů C-6 uhlíků. Na základě ploch příslušných Voigtovych komponent byly vypočteny hodnoty stupňů methylace (DM), amidace (DAm) a acetylace (DAc). Výsledky výpočtu jsou v dobré shodě s konvenčními metodami (fotometrie,elementární analýza) a s NMR metodou na základě relativních ploch resonančních signálů OCH3 (DM) a CH3 (DAc).
Název v anglickém jazyce
13C CP/MAS NMR spectra of pectins: a peak-fitting analysis at the C-6 region
Popis výsledku anglicky
Byla naměřena a interpretována 13C CP/MAS NMR spektra pektinů . Vlivy esterifikace a O-acetylace na chemické posuny uhlíků byly sledovány na příkladě modelových vzorků pektátu, pektinátů a jejich acetylovaných derivátů. NMR spektra byla také analyzoványpomocí separace pásů v oblasti signálů C-6 uhlíků. Na základě ploch příslušných Voigtovych komponent byly vypočteny hodnoty stupňů methylace (DM), amidace (DAm) a acetylace (DAc). Výsledky výpočtu jsou v dobré shodě s konvenčními metodami (fotometrie,elementární analýza) a s NMR metodou na základě relativních ploch resonančních signálů OCH3 (DM) a CH3 (DAc).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
1-12
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—