Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00008522" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00008522 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/03:21033077 RIV/60461373:22330/03:00008522
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin
Popis výsledku v původním jazyce
Deriváty vysokomethylovaného (HM -highly methylated) citrusového pektinu (DM = 73 %) byly připraveny pomoci heterogenní amino-de-alkoxylace (aminolýzy) s pěti vybranými alkylaminy. Reakce probíhala v prostředí N,N-dimethylformamidu při 8 °C (n-butylamin), 25 °C (n-hexylamin) a 45 °C (n-oktylamin, n-dodecylamin a n-oktadecylamin Všechny deriváty byly převedené do kyselé formy promytím kyselím 50% etanolem. Vzorky byly analyzovány pomocí elementární organické analýzy, difúzně reflexní FT-IR spektroskopiea 13C CP/MAS NMR. FT-IR a NMR spektra prokázala přítomnost alkylamidových skupin v derivátech. Stupeň amidace N-alkylpektinamidů (DA), molární (Yn) a hmotnostní (Ym) výtěžky reakce byly spočítané na základě výsledků elementární analýzy. Hodnoty DA derivátů byly v rozmezí 39-55 %, což odpovídá Ym 54-75 %.
Název v anglickém jazyce
Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin
Popis výsledku anglicky
Deriváty vysokomethylovaného (HM -highly methylated) citrusového pektinu (DM = 73 %) byly připraveny pomoci heterogenní amino-de-alkoxylace (aminolýzy) s pěti vybranými alkylaminy. Reakce probíhala v prostředí N,N-dimethylformamidu při 8 °C (n-butylamin), 25 °C (n-hexylamin) a 45 °C (n-oktylamin, n-dodecylamin a n-oktadecylamin Všechny deriváty byly převedené do kyselé formy promytím kyselím 50% etanolem. Vzorky byly analyzovány pomocí elementární organické analýzy, difúzně reflexní FT-IR spektroskopiea 13C CP/MAS NMR. FT-IR a NMR spektra prokázala přítomnost alkylamidových skupin v derivátech. Stupeň amidace N-alkylpektinamidů (DA), molární (Yn) a hmotnostní (Ym) výtěžky reakce byly spočítané na základě výsledků elementární analýzy. Hodnoty DA derivátů byly v rozmezí 39-55 %, což odpovídá Ym 54-75 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
162-166
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—