Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00008522" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00008522 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985904:_____/03:21033077 RIV/60461373:22330/03:00008522

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Deriváty vysokomethylovaného (HM -highly methylated) citrusového pektinu (DM = 73 %) byly připraveny pomoci heterogenní amino-de-alkoxylace (aminolýzy) s pěti vybranými alkylaminy. Reakce probíhala v prostředí N,N-dimethylformamidu při 8 °C (n-butylamin), 25 °C (n-hexylamin) a 45 °C (n-oktylamin, n-dodecylamin a n-oktadecylamin Všechny deriváty byly převedené do kyselé formy promytím kyselím 50% etanolem. Vzorky byly analyzovány pomocí elementární organické analýzy, difúzně reflexní FT-IR spektroskopiea 13C CP/MAS NMR. FT-IR a NMR spektra prokázala přítomnost alkylamidových skupin v derivátech. Stupeň amidace N-alkylpektinamidů (DA), molární (Yn) a hmotnostní (Ym) výtěžky reakce byly spočítané na základě výsledků elementární analýzy. Hodnoty DA derivátů byly v rozmezí 39-55 %, což odpovídá Ym 54-75 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of N-alkylamides of highly methylated (HM) citrus pectin

  • Popis výsledku anglicky

    Deriváty vysokomethylovaného (HM -highly methylated) citrusového pektinu (DM = 73 %) byly připraveny pomoci heterogenní amino-de-alkoxylace (aminolýzy) s pěti vybranými alkylaminy. Reakce probíhala v prostředí N,N-dimethylformamidu při 8 °C (n-butylamin), 25 °C (n-hexylamin) a 45 °C (n-oktylamin, n-dodecylamin a n-oktadecylamin Všechny deriváty byly převedené do kyselé formy promytím kyselím 50% etanolem. Vzorky byly analyzovány pomocí elementární organické analýzy, difúzně reflexní FT-IR spektroskopiea 13C CP/MAS NMR. FT-IR a NMR spektra prokázala přítomnost alkylamidových skupin v derivátech. Stupeň amidace N-alkylpektinamidů (DA), molární (Yn) a hmotnostní (Ym) výtěžky reakce byly spočítané na základě výsledků elementární analýzy. Hodnoty DA derivátů byly v rozmezí 39-55 %, což odpovídá Ym 54-75 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    162-166

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus