Faktory ovlivňující obsah mykotoxinu patulinu během výroby kojenecké výživy - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008839" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující obsah mykotoxinu patulinu během výroby kojenecké výživy - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Mykotoxin patulin, který je produkován plísněmi rodů Penicillium, Aspergillus,Byssochlamys, se nejčastěji nachází ve výrobcích z jablek v případě zpracování určitého podílu mikrobiálně narušené suroviny. V sezónách 2001 a 2002 byl sledován výskyt patulinu ve zpracovatelském závodě na výrobu jablečného protlaku. Osud patulinu v jednotlivých krocích zpracování byl sledován na základě opakovaného experimentu. V případě sledovaného technologického procesu (příjem jablek, mytí, rozváření, pasírování, pasterace, aseptické plnění) byla vyloučena možnost vzniku patulinu v důsledku přežití a rozvoje plísní v produktu, jediným zdrojem byl patulin ve zpracovávané surovině. Během technologického zpracování dochází k redukci obsahu patulinu především na pasírkách.
Název v anglickém jazyce
Influence of factors on patulin content during the production of apple baby food
Popis výsledku anglicky
Patulin is a mycotoxin produced by some species of Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys. The presence of mycotoxin patulin is very important in technological scale processing of fruit, because the rotten fruits can be processed relatively often. The aim of the work was to follow the changes of patulin content during the individual processing operations. During the production of apple puree was observed the highest decrease of patulin content during pressing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
446-449
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr (ČR)
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—