Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující obsah mykotoxinu patulinu během výroby kojenecké výživy - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008839" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008839 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující obsah mykotoxinu patulinu během výroby kojenecké výživy - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mykotoxin patulin, který je produkován plísněmi rodů Penicillium, Aspergillus,Byssochlamys, se nejčastěji nachází ve výrobcích z jablek v případě zpracování určitého podílu mikrobiálně narušené suroviny. V sezónách 2001 a 2002 byl sledován výskyt patulinu ve zpracovatelském závodě na výrobu jablečného protlaku. Osud patulinu v jednotlivých krocích zpracování byl sledován na základě opakovaného experimentu. V případě sledovaného technologického procesu (příjem jablek, mytí, rozváření, pasírování, pasterace, aseptické plnění) byla vyloučena možnost vzniku patulinu v důsledku přežití a rozvoje plísní v produktu, jediným zdrojem byl patulin ve zpracovávané surovině. Během technologického zpracování dochází k redukci obsahu patulinu především na pasírkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of factors on patulin content during the production of apple baby food

  • Popis výsledku anglicky

    Patulin is a mycotoxin produced by some species of Penicillium, Aspergillus, Byssochlamys. The presence of mycotoxin patulin is very important in technological scale processing of fruit, because the rotten fruits can be processed relatively often. The aim of the work was to follow the changes of patulin content during the individual processing operations. During the production of apple puree was observed the highest decrease of patulin content during pressing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    446-449

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr (ČR)

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku