Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analysis of tryptophan surface accessibility in proteins by MALDI-TOF mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012733" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012733 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analysis of tryptophan surface accessibility in proteins by MALDI-TOF mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Surface accessible amino acids can play an important role in proteins. They can participate in enzyme s active center structure or in specific intermolecular interactions. Thus, the information about selected amino acids surface accessibility can contribute to the understanding of protein structure and function. In this paper, we present a simple method for surface accessibility mapping of tryptophan side chains by their chemical modification and identification by MALDI-TOF mass spectrometry. The reaction with 2-hydroxy-5-nitrobenzyl bromide, a common and highly specific covalent modification of tryptophan, seems to be very useful for this purpose. The method was tested on four model proteins with known spatial structure. In the native proteins (1) only surface accessible tryptophan side chains were found to react with the modification agent and (2) no buried one was found to react at lower reagent concentrations. These results indicate that the described ethod can be a potent tool for

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of tryptophan surface accessibility in proteins by MALDI-TOF mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Surface accessible amino acids can play an important role in proteins. They can participate in enzyme s active center structure or in specific intermolecular interactions. Thus, the information about selected amino acids surface accessibility can contribute to the understanding of protein structure and function. In this paper, we present a simple method for surface accessibility mapping of tryptophan side chains by their chemical modification and identification by MALDI-TOF mass spectrometry. The reaction with 2-hydroxy-5-nitrobenzyl bromide, a common and highly specific covalent modification of tryptophan, seems to be very useful for this purpose. The method was tested on four model proteins with known spatial structure. In the native proteins (1) only surface accessible tryptophan side chains were found to react with the modification agent and (2) no buried one was found to react at lower reagent concentrations. These results indicate that the described ethod can be a potent tool for

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0922" target="_blank" >GA203/02/0922: Studium konformace bílkovin pomocí hmotnostní spektrometrie na principu MALDI-TOF (Matrix Assisted Laser Desorption Ionisation - Time Of Flight)</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biochemical and Biophysical Research Communication

  • ISSN

    0006-291X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    323

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1134-1138

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus