Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012779 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Isoflavonoidy patří mezi rostlinné fytoalexiny. Jejich typickými producenty jsou rostliny z čeledi bobovitých, ale byly nalezeny i v dalších, jak dvouděložných tak jednoděložných rostlinách. Poprvé vyvolaly isoflavonoidy zájem vědců ve 40. lelech, kdy seukázaly být zodpovědné za poruchy porodnosti ovcí při spásání velkého množství jetele, a jejich estrogenní aktivita se stala předmětem dalšího zkoumání. Prokázalo se, že účinek těchto látek nespočívá pouze v interakci s estrogenními receptory, ale takév inhibici některých důležitých enzymů, především tyrosin proteinkinas a topoisomeras, zapojených v procesech buněčného růstu a proliferace1. Epidemiologické studie dokazují, že tyto jejich schopnosti se projevují snížením rizika osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a některých nádorových onemocnění. V posledních letech je prováděn intenzivní výzkum, týkající se zvláště karcinomu prsu a prostaty. Početné studie, jak na zvířatech tak na tkáňových kulturách, ukazují, že isoflavonoidy inh

  • Název v anglickém jazyce

    Enzyme immunoassay for the detection of isoflavones

  • Popis výsledku anglicky

    A competitive enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA) for the determination of individual isoflavones, i.e. daidzein, genistein and biochanin, was developed. Isoflavone conjugates coupled at the position C 7 and C 4' via a carboxy methyl spacer with bovine serum albumin were used as immunogens and also as coating antigens. Assay conditions, including concentrations of antisera and coating antigens, were optimized; and effect of reaction time, various blocking agents and organic solvents was investigated. The developed ELISAs are highly sensitive, I50 values of the standard curves ranged between 15 -60 pg/well, that is 0,1-2 ng/ml. The cross reactivities to other isoflavones are in acceptable range and the interference of non-isoflavonoid molecules is negligible. The immunoassays have been used in phytochemical research for monitoring of isoflavone levels in various plant families. We expect further use of these ELISAs for analysis of food, body fluids, cell culture media and other b

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    233-236

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku