ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012779" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ENZYMOVÁ IMUNOANALÝZA PRO STANOVENÍ ISOFLAVONOIDŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Isoflavonoidy patří mezi rostlinné fytoalexiny. Jejich typickými producenty jsou rostliny z čeledi bobovitých, ale byly nalezeny i v dalších, jak dvouděložných tak jednoděložných rostlinách. Poprvé vyvolaly isoflavonoidy zájem vědců ve 40. lelech, kdy seukázaly být zodpovědné za poruchy porodnosti ovcí při spásání velkého množství jetele, a jejich estrogenní aktivita se stala předmětem dalšího zkoumání. Prokázalo se, že účinek těchto látek nespočívá pouze v interakci s estrogenními receptory, ale takév inhibici některých důležitých enzymů, především tyrosin proteinkinas a topoisomeras, zapojených v procesech buněčného růstu a proliferace1. Epidemiologické studie dokazují, že tyto jejich schopnosti se projevují snížením rizika osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a některých nádorových onemocnění. V posledních letech je prováděn intenzivní výzkum, týkající se zvláště karcinomu prsu a prostaty. Početné studie, jak na zvířatech tak na tkáňových kulturách, ukazují, že isoflavonoidy inh
Název v anglickém jazyce
Enzyme immunoassay for the detection of isoflavones
Popis výsledku anglicky
A competitive enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA) for the determination of individual isoflavones, i.e. daidzein, genistein and biochanin, was developed. Isoflavone conjugates coupled at the position C 7 and C 4' via a carboxy methyl spacer with bovine serum albumin were used as immunogens and also as coating antigens. Assay conditions, including concentrations of antisera and coating antigens, were optimized; and effect of reaction time, various blocking agents and organic solvents was investigated. The developed ELISAs are highly sensitive, I50 values of the standard curves ranged between 15 -60 pg/well, that is 0,1-2 ng/ml. The cross reactivities to other isoflavones are in acceptable range and the interference of non-isoflavonoid molecules is negligible. The immunoassays have been used in phytochemical research for monitoring of isoflavone levels in various plant families. We expect further use of these ELISAs for analysis of food, body fluids, cell culture media and other b
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
233-236
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—