Změny vlastností polymerních obalových fólií během ošetření vysokým tlakem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012796" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012796 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional propertiesof tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials produce
Název v anglickém jazyce
Changes of properties of polymer packaging films during high pressure treatment.
Popis výsledku anglicky
The effect of high pressure on the polymer packaging materials was studied. Seven single material films as well as seven laminates suitable for high pressure preservation of food or commonly used as food contact layer were pressurised using the pressure600 MPa for 60 min. The effect of pressure treatment on the change of following film parameters were evaluated: mechanical properties (tensile strength, seal strength), transparency (absorbance at 450 nm and 600 nm), water vapour permeability, global migration characteristics into fat food simulants (95% ethanol and isooctane) and the transfer of food simulants (water and olive oil) into packaging materials. The obtained results confirmed the influence of high pressure treatment on functional propertiesof tested films, in some cases in rather significant level (loss of heat sealability, changes of migration levels, etc.). The obtained results need further confirmation by tests done in closer cooperation with packaging materials produce
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
545-549
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—