Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání dvou elektroforetických metod pro stanovení vaječného lysozymu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012859" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012859 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání dvou elektroforetických metod pro stanovení vaječného lysozymu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá porovnáním charakteristik dvou elektroforetických metod (limit detekce a kvantifikace, opakovatelnost, přesnost a zpětný nález), které byly vyvinuty pro stanovení lysozymu ve vaječných výrobcích.Lysozym byl vybrán jako charakteristický protein obsažený ve vejcích v konstantním množství, který je stabilní v kyselém a neutrálním prostředí a lze ho dobře využít pro detekci vaječné hmoty v potravinách. První z metod je založená na on-line spojení kapilární izotachoforézy s kapilární zónovou elekroforézou (CITP-CZE). M?ření bylo provedeno v FEP předseparační kapiláře (90 mm x 0,8 mm ID), kde během izotachoforetického kroku dojde k zakoncentrování zřed?ného vzorku. Tato předseparační kapilára je spojena s FEP analytickou kapilárou (140 mm x 0,3 mm ID), kde se analyty rozdělí podle svých pohyblivostí. Spojení obou kapilár pomocí bifurkačního bloku umožňuje odstran?ní části balastních látek před vstupem vzorku do analytické kapiláry, čímž je minimalizován vliv matrice. Zón

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of two electrophoretic methods for egg lysozyme determination

  • Popis výsledku anglicky

    In this work are compared characteristics (limit of detection and quantification, linearity, reproducibility and recoveries) of two electrophoretic methods used for lysozyme determination in egg products.Lysozyme (muramidase) is a basic globular proteinwith a molecular weight of about 14,400. It contains 129 residues of amino acids. Owing to the many arginine residues its isoelectric point is high (pI 10,7). Lysozyme was chosen for detection of egg content because of its high constant amount in hen eggwhite (3,5 % of total dried egg white proteins) and its good stability in acidic and neutral media. On-line coupled capillary isotachophoresis with capillary zone electrophoresis (ITP-CZE) and capillary zone electropforesis (CZE) were developed and compared. The ITP-CZE method was performed in FEP capillaries. CITP - CZE offers the separation of lysozyme from the sample matrix without complicated sample treatment. This combination is suitable for the analysis of trace ionogenic componen

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0351" target="_blank" >GA525/03/0351: Použití kapilární elektroforesy pro analýzu bioaktivních látek v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXV. Symposium o nových směrechvýroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    245-248

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr, Bystřice p. Pernštýnem

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku