Porovnání dvou elektroforetických metod pro stanovení vaječného lysozymu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012859" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012859 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání dvou elektroforetických metod pro stanovení vaječného lysozymu
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá porovnáním charakteristik dvou elektroforetických metod (limit detekce a kvantifikace, opakovatelnost, přesnost a zpětný nález), které byly vyvinuty pro stanovení lysozymu ve vaječných výrobcích.Lysozym byl vybrán jako charakteristický protein obsažený ve vejcích v konstantním množství, který je stabilní v kyselém a neutrálním prostředí a lze ho dobře využít pro detekci vaječné hmoty v potravinách. První z metod je založená na on-line spojení kapilární izotachoforézy s kapilární zónovou elekroforézou (CITP-CZE). M?ření bylo provedeno v FEP předseparační kapiláře (90 mm x 0,8 mm ID), kde během izotachoforetického kroku dojde k zakoncentrování zřed?ného vzorku. Tato předseparační kapilára je spojena s FEP analytickou kapilárou (140 mm x 0,3 mm ID), kde se analyty rozdělí podle svých pohyblivostí. Spojení obou kapilár pomocí bifurkačního bloku umožňuje odstran?ní části balastních látek před vstupem vzorku do analytické kapiláry, čímž je minimalizován vliv matrice. Zón
Název v anglickém jazyce
Comparison of two electrophoretic methods for egg lysozyme determination
Popis výsledku anglicky
In this work are compared characteristics (limit of detection and quantification, linearity, reproducibility and recoveries) of two electrophoretic methods used for lysozyme determination in egg products.Lysozyme (muramidase) is a basic globular proteinwith a molecular weight of about 14,400. It contains 129 residues of amino acids. Owing to the many arginine residues its isoelectric point is high (pI 10,7). Lysozyme was chosen for detection of egg content because of its high constant amount in hen eggwhite (3,5 % of total dried egg white proteins) and its good stability in acidic and neutral media. On-line coupled capillary isotachophoresis with capillary zone electrophoresis (ITP-CZE) and capillary zone electropforesis (CZE) were developed and compared. The ITP-CZE method was performed in FEP capillaries. CITP - CZE offers the separation of lysozyme from the sample matrix without complicated sample treatment. This combination is suitable for the analysis of trace ionogenic componen
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0351" target="_blank" >GA525/03/0351: Použití kapilární elektroforesy pro analýzu bioaktivních látek v potravinách</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXV. Symposium o nových směrechvýroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
245-248
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr, Bystřice p. Pernštýnem
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—