Sledování stability bisfenolu A, bisfenolu F, BADGE, BFDGE a jejich chlorohydroxylových a hydroxylových derivátů v potravinových simulantech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012890" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012890 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování stability bisfenolu A, bisfenolu F, BADGE, BFDGE a jejich chlorohydroxylových a hydroxylových derivátů v potravinových simulantech
Popis výsledku v původním jazyce
K výrobě epoxidových laků, které nalezly uplatnění jako vnitřní povrch konzervových plechovek či tub, se používají bisfenol A (případně bisfenol F) a bisfenol A diglycidylether, BADGE (příp. bisfenol F diglycidylether, BFDGE) jako výchozí látky. Nezreagovaná rezidua látek mohou přecházet do náplní těchto plechovek nebo tub. Takto uvolněné látky pak mohou v interakci s náplní podléhat dalším reakcím, takže mohou vznikat chlorohydroxylové deriváty (BADGE.HCl, BADGE.2HCl, BADGE.HCl.H2O, BFDGE.2HCl) a hydroxylové deriváty (BADGE.H2O, BADGE.2H2O, BFDGE.2H2O). Tyto sloučeniny jsou podezřelé z negativních účinků na lidský organismus a proto je nutné jejich migraci do potravin sledovat. Ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č. 186/2003 o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy je stanoven maximální limit sumy těchto látek (BADGE a jeho deriváty, BFDGE a jeho deriváty) na hodnotu 1 mg/kg potraviny. Tento limit je plně v souladu se směrnicemi Evropské unie.
Název v anglickém jazyce
Bisphenol A
Popis výsledku anglicky
For production of epoxy lacquers which are used as inner coating of food cans and tubes bisphenol A, BPA (possibly bisphenol F, BPF) and bisphenol A diglycidyl ether, BADGE (possibly bisphenol F diglycidyl ether, BFDGE) are used as initial compnents. Unreacted residues can migrate into can or tube content. These released compounds can react with the can content and so chlorohydroxy (BADGE.HCl, BADGE.2HCl, BADGE.HCl.H2O, BFDGE.2HCl) and hydroxy (BADGE.H2O, BADGE.2H2O, BFDGE.2H2O) derivatives can create.These compounds are suspected of their negative effect on human organism therefore it is necessary to monitor their migration into food. In Czech directive Nr. 186/2003 (sanitary requirements for products intended for contact with food) the maximal allowed limit is set for the sum of these compounds (BADGE and its derivatives, BFDGE and its derivatives) at 1 mg/kg of foodstuff. This limit is full harmonized with EU legislation. In work presented the stability of derivatives in acetonitri
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
427-430
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr, ČR
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—